TİSK: “SANAYİ GÜÇ KAYBETTİ, SANAYİCİ TEDİRGİN”
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ekonomi bülteninde, sanayinin güç kaybettiği ve açıklanan verilerin, ilk çeyrek büyümesi açısından ümit vermediği bildirildi.TİSK, Mart ayı aylık ekon...
30 Mart 2015 Pazartesi 10:43
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ekonomi bülteninde, sanayinin güç kaybettiği ve açıklanan verilerin, ilk çeyrek büyümesi açısından ümit vermediği bildirildi.
TİSK, Mart ayı aylık ekonomi bültenini yayımladı. Buna göre; TİSK, sanayinin güç kaybettiği, sanayicinin de tedirgin olduğu yolunda uyarıda bulundu ve sanayi üretiminin Ocak ayında son 4 yıllık dönemde ilk kez olmak üzere düşüş kaydettiğine, ciroların ve kapasite kullanımının da gerilediğine dikkat çekerek, “Ekonomide durgunluk ve güvensizlik işaretleri arttı” tespitini yaptı. Bültende, Ocak’ta sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 1,4, yıllık bazda ise yüzde 2,2 azaldığına işaret edildi. Sanayide ciroların da Ocak ayında gerilediği belirtilen bültende, “Ciro kaybı aylık bazda yüzde 4,9, yıllık bazda ise yüzde 5,6 oldu. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı da Mart ayı itibariyle aylık bazda 0,4 puan, yıllık bazda 0,7 puan düşerek yüzde 72,4’e indi” denildi. Bültende, açıklanan verilerin, ilk çeyrek büyümesi açısından ümit vermediği de vurgulandı.
Bültende, para politikası, enflasyon ve güven endeksi verilerine değinilen bölümde de şunlar kaydedildi: “TCMB politika faiz oranını değiştirmedi. Faiz eksenindeki tartışmalar duruldu. TÜFE aylık bazda yüzde 0,71, yıllık bazda yüzde 7,55 yükseldi. Gıda grubundaki artış yüzde 13,70, çekirdek enflasyon hızı yüzde 9,32 oldu. Tüketici güveni önemli oranda azaldı, ekonomik durum beklentisinde kötümserlik büyüdü. Gelecek 12 aylık dönemde işsizlikte artış bekleyenlerin oranı arttı. Reel kesimin güveni bir ay önceye göre yüzde 0,1 oranında artarak, hemen hemen sabit kaldı. Ancak mevsim etkisinden arındırılmış güven endeksi yüzde 3,1 oranında düştü”. Bültende yer alan değerlendirmede, Ocak 2015 itibariyle 2002 yılına göre kısa vadeli dış borç stokunun 16 milyar dolardan 133 milyar dolara yükseldiği yolunda uzun vadeli bir tespit de yapılarak, “Tasarruf oranı azalan Türkiye, büyümesini bu yolla finanse etti” ifadesi kullanıldı.
Bütçe disiplininde 2014’e göre gevşeme olduğuna da işaret edilen bültende, “Bir önceki yılın aynı ayında 1,7 milyar fazla veren bütçe, 2015 Şubat’ta 2,4 milyar TL açık verdi. Bütçe geliri yüzde 16,6; bütçe gideri yüzde 29,8 arttı” denildi.
TÜRKİYE VE BREZİLYA MERCEK ALTINDA
Bültende, Dünya ekonomisinde 2015 yılının da zorlu geçeceğine dikkat çekilerek, gelişmekte olan ülkelerin finansman ihtiyacı açısından, Euro Bölgesi’nde parasal genişleme programı sayesinde umulan canlanmanın, FED’in faiz artırımının muhtemel olumsuz etkisini kısmen telafi etmesinin beklendiği kaydedilerek şöyle denildi:
“Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) hamlesinin, FED’in yılın ikinci yarısında alacağı olası bir faiz yükseltme kararı sonrasında, özellikle yükselen ekonomilerin bir bölümünde (Türkiye, Brezilya, Güney Afrika, Meksika, Endonezya bu ülkelerin başında geliyor) ortaya çıkacak olumsuz etkiyi kısmen dengelemesi beklenmektedir. Bu ülkeler içinde Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye’de sanayi üretimi düşmektedir. Grup içinde cari açık ve enflasyon oranının düzeyi açısından Türkiye ve Brezilya en riskli ülkelerdir. Dolayısıyla, söz konusu ülkeler küresel aktörlerin merceği altındadır”.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.