TKDK, IPARD-2 PROGRAMI ÜZERİNDEN HİBE VERMEYE DEVAM EDECEK
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, IPARD-2 kapsamında yapılan çalışmaları anlatarak, “Eylül ayında biz IPARD-2’nin çağrısına çıkmayı planlıyoruz. IPARD-1’de...
11 Nisan 2015 Cumartesi 11:23
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, IPARD-2 kapsamında yapılan çalışmaları anlatarak, “Eylül ayında biz IPARD-2’nin çağrısına çıkmayı planlıyoruz. IPARD-1’de varolan her şey IPARD-2’de de olacak. Biz IPARD-1’ de neyi destekliyorsak aynısını IPARD-2 programında da destekleyeceğiz” dedi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı IPARD-2 kapsamında yapacakları çalışmaları anlatarak, 14. çağrıya ne zaman çıkaracakları hakkında bilgi verdi.
Vatandaşların bu senenin sonunda IPARD-2 programı ile tanışacaklarını kaydeden Nazlı, “Eylül ayında biz IPARD 2’nin çağrısına çıkmayı planlıyoruz. IPARD-1’de varolan her şey IPARD-2’de de olacak. Biz IPARD neyi destekliyorsak aynısını IPARD-2 programında da destekleyeceğiz. Zaten artık vatandaşlarımızın bizim IPARD programıyla alakalı yeterince bilgi sahibiler, nereleri desteklediğimizi çok iyi biliyorlar. IPARD-2 programıyla bazı yenilikler getiriyoruz. Birinci programda olmayan bazı yenilikler ve hibe oranlarında bir takım artışlar getiriyoruz. Bir defa IPARD-1 programında en yüksek limitimiz yüzde 65’di. Bu programda limit yüzde 70’e çıkıyor. Bir vatandaş bize bir proje yaptığında projesinin yüzde 70’ni TKDK verecek. Yani 100 bin lira ise 70 bin lirasını, bir milyon ise 700 bin lirasını, 2 milyon lirasını 1 milyon 400 bin lirasını TKDK’ dan alacak. Ayrıca yüzde 18’lik KDV’den de muaf olacak ve her türlü vergi ve harçlardan ayrıca muaf olacak. Böyle bir yeniliğimiz var. 65’ten 70’e çıkardık bu oranımızı” diye konuştu
“DAHA ÖNCE IPARD-1 PROGRAMINDA OLMAYAN FAKAT IPARD-2 PROGRAMINDA OLAN BAZI SEKTÖRLERİMİZ VAR”
Yeni sektörleri destekleyeceklerini müjdeleyen Nazlı, “Daha önce IPARD-1 programında olmayan fakat IPARD-2 programında bazı sektörlerimiz var. Mesela bize çok talep geldi bu noktada. Yumurta tavukçuluğu IPARD-1 programında destek kapsamında değildi. Kanatlı sektöründe yani etçil pilici destekliyorduk ve hindiyi destekliyorduk. Şimdi yumurta tavukçuluğunu da destekleme kapsamına aldık. Bu alanda yapılacak projeler destek kapsamına girecek. Kaz yetiştiriciliğini destek kapsamına aldık. Daha önce hindi yetiştiriciliği vardı ama şimdi kaz yetiştiriciliği de destek kapsamına girdi. Buda yeni bir şey. Tabi en büyük bu anlamda yenilik yenilene bilir enerji desteği. Bu daha önce Türkiye’de hiç kimsenin vermediği bir destekleme sistemi. Belediyeler için yüzde yüz destek sağlayacağız. Yani 1 milyon 200 bin Auro üst limitimiz. 1 milyon 200 bin Auro yaklaşık 3,5 milyona yakın bir bütçedir. Bunun tamamı yüzdü yüzünü biz destekleyeceğiz. İlgili belediyeden veya il özel idaresinden bir kuruş para çıkmayacak. Bu yeni bir destek. Yine aynı kasmamda yenilene bilir enerjiyi gerçek kişiler içinde destek kapsamına alıyoruz. Yani ben işte bir kırsal yenilene bilir enerji burada özellikle güneş enerjisi, rüzgar enerjisi önemli enerji kaynaklarından bir tanesi. Bunlarla ilgili projeler yapıyorum diyen vatandaşlarımızı da aynı şekilde destekleyeceğiz ama belediyelerimiz için yüzde yüz olacak bu destek. Diğerinden farklı bir durum ortaya çıkacak. Şimdi tabi önce desteklediğimiz kırmızı et, beyaz et, süt hayvanı yetiştiriciliği, kırsal turizm, el sanatları, yerel ürünler, balıkçılık, su ürünlerini işlenmesi gibi yatırımlarımızın desteklenmesine de aynı şekilde devam edeceğiz. Bu alanlarda da inşallah yeniliklerimiz olacak. Biz yeni programı da biran önce uygulamak için heyecanla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“14. ÇAĞRIYA ŞUANDA ÇIKMAYA HAZIRIZ”
14. çağrıya ne zaman çıkılacağı hakkında bilgi veren Başkan Nazlı, “Şimdi 14. çağrı bizim IPARD1 için son çağrımız olacak. Aslında biz bugün bu çağrıya çıkmaya hazırız. Fakat malumunuz bizim kurumumuz AB komisyonuyla çalışan onların yetkisini kullanan bir kurum. Onların görüşlerini alarak yapmak durumundayız. Onlarla görüşüyoruz. Aslında bizim planımız 1 Nisan’da çıkmaktı 14. çağrıya. Fakat bugün gelirse görüşü yarın çıkarız. Şuanda çıkmaya hazırız. Ne zaman gelirse görüş hemen inşallah 14. çağrımıza acil bir şekilde çıkacağız. İçeriğiyle ilgili neler olacağı esas zaten orada bir şuanda tam netlik yok. Biz özellikle kırmızı et olsun istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin bu alanda da bir ihtiyacıda var, böyle bir talepte var. Kırmızı etin olmasını özellikle istiyoruz. Bizim de komisyonunda aşağı yukarı görüşleri bu doğrultuda. Netleşmeden tam bir şey söyleyemiyoruz. Oradan gelen görüş biraz daha değişik olabilir. O yüzden tam net bir şey söylememekle beraber özellikle bizim isteğimiz kırmızı ette çağrıya çıkmak. Onu söylemek istiyorum” dedi.
“İNŞALLAH 10 BİN TANE İSTİHDAMIMIZ OLACAK”
Başkan Nazlı, konuşmasına şöyle devam etti:
“Biz istihdam kurumuyuz. Bizim istihdam olanağımız diğer kurumlardan çok farklıdır. Biz bugüne kadar 14 bin 900 kişiye iş imkanı sağladık. 2015’deki hedefimiz en az 10 bin istihdam. En az 10 bin istihdam sağlamayı planlıyoruz ve bunun yanında birazdan dolaylı istihdamda en az 10 bin olacak. Dolaylı istihdamdan neyi kast ediyoruz, kısmı zamanlı çalışan insanları kastediyoruz. Sezonluk çalışan insanları kastediyoruz. Bize proje yapan, makine-ekipman aldıkları tedarikçi firmalarda çalışan insanları kastediyoruz. Danışman firmalarda çalışacak insanları kastediyoruz. Bize yapılacak inşaat projelerinde yapılacak insanlar kastediyoruz. Bizim normal olarak inşallah 10 bin tane istihdamımız olacak planlamamıza göre ama bu dolaylı istihdamdan da en az 10 bin kişiyi faydalandırmak istiyoruz.”
Kadınlar ve gençlerin bu program kapsamında öncelikli gruplardan biri olduğunu vurgulayan Nazlı, “Kadınlara yönelik proje yaparken de pozitif ayrımcılıkta bulunuyoruz. Aslında programı anlatırken de hep kadınlara pozitif ayrımda bulunuyoruz. Özellikle kadın birlikleri, dernekleri, kuruluşlarına çok gider bizim il koordinatörlüklerinde çalışan arkadaşlarımız. Bizde onlar davet ettiğinde gitmeye çalışırız. Kadın dernekleri ve birlikleriyle bireysel kadın başvurucularıyla da çok ilgileniriz. Kadın girişimci diğerlerinden bir defa proje değerlendirme sürecinde ekstra puan alır erkekten. Yani mesela bir kadın girişimciyle bir erkek girişimci aynı anda başvurduğunda puanları birbirine yakın olsa veya eşit olsa kadın girişimciyi diğerinin önüne geçiriyoruz. Gençlerle ilgili de 40 yaşın altı genç kategorisine giriyor. Gençlere 10 puan fazla hibe veriyoruz. 100 bin liralık bir yatırımda 10 bin lira veriyoruz. 1 milyon liralık yatırımda bu 100 bin lira eder. Bu da çok önemli bir avantaj. Bugün itibariyle 612 kadın girişimcimize 80 milyon Türk lirası hibe verdik. Yatırımlarını yaptıklar ve projeler hayata geçti. Hesaplarına bu paralar aktı. 4 binin üzerinde genç girişimcimize de destek olduk. Kadınlar ve gençler zaten bizim kuruma çokça ilgili gösteriyorlar. Fakat biz daha fazla ilgi göstermelerini arzu ediyoruz ve bunun için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
İl koordinatörlüklerinde artış olacağını belirten Nazlı, “Şimdi malumunuz IPARD programı şuanda Türkiye’de 42 ilde uygulanıyor. Dün Sayın Başbakanımızın başkanlığında TOBB’da 81 ilimizin oda başkanlarının taleplerini anlattılar. Bizde o toplantıdaydık. Hemen hemen kalan 39 ilimizin hepsi IPARD programının ve TKDK’nın bu illerde de olmasını özellikle arzu ettiler. Sayın başbakanda bunu açıkladı. Şimdi 39 ilimiz için yani TKDK’nın olmadığı 42 ilimiz dışında biz yeni program yazımına başladık. Bu hafta çalışmalarını Ankara’da yaptık. Önümüzde Afyon’da bakanlığımız diğer kuruluşlarından gelen daire başkanı, şube müdürleri, uzman ve mühendislerin katılımıyla şuanda programı yazıyoruz. İnşallah yakın zamanda programın yazımını bitireceğiz ve sayın bakanımız kamuoyu ile paylaşacaktır diye düşünüyoruz. Talimatı sayın bakan verdi bize. Kalan 39 ile de aynı şartlarda bir program hazırlığını yapın biran önce onu da bitirin dedi. Bizde o talimat doğrultusunda çalışıyoruz. Belirlenmiş tarihi biz söyle düşünüyoruz, Mayıs’ın ayının ortasında bunun kamuoyuyla en azından belli bir kısmının paylaşılmasını sayın bakan eğer uygun görürse tabi bu projenin mimarı da o dur. Son dönemde özellikle bu konuda illerden gelen talebi biran önce karşılamamız doğrultusunda biz elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah kısa sürede yapacağız” şeklinde konuştu.
Çözüm süreci kapsamında TKDK çalışmaları hakkında bilgi veren Nazlı, “Çözüm süreci tabi ben hep söylüyorum bunu Türkiye’nin ve yüz yılın projesi. Bölgenin, Orta Doğunun en önemli projesi. İnşallah başarıya doğru da hızlı bir şekilde gidiyor. Çözüm sürecinin değişik ayakları var, demokratikleşme ayağı var, sosyal kalkınma ayağı var ve ekonomik kalkınma ayağı var. Ekonomik kalkınmada kurumumuz çok önemli bir misyon üstleniyor biliyorsunuz. Biz şuanda Türkiye’de doğu ve güney doğu Anadolu bölgesinde 12 ilde hizmet ediyoruz. 12 ilde il koordinatörlüğümüz var. Bu 12 ilde toplam 900 milyon Türk lirası yatırım yapmışız. Bin 190 tane de projeyi hayata geçirmişiz. Yani dolayısıyla bu süreçte özellikle nüfusuyla ve potansiyeliyle ve geçmişteki yatırımlarla kıyaslandığında doğuda ve güney doğuda inanılmaz bir destek sağlıyoruz. Allah’ın izni ile burada yapacağımız yatırımları daha da fazla arttıracağız. Diğer bölgelere de aynı şekilde. Doğu Karadeniz’ de, İç Anadolu’ya da aynı şekilde yatırım yapacağız ama çözüm sürecine katkı anlamında bölgeye bizim yatırımlarımız zaten yüksek miktarda gidiyor. Ben örnek vermek istiyorum size, mesela bizim Diyarbakır il koordinatörlüğümüz Silvan ve Bismil arasında bir arazi 8 tane projeyi yan yana destekledi. Orada bir akraba birbirini tanıyan insanlar yaptı bu projeyi. Oraya ben geçen gitmiştim. Koordinatörümüz de bana fotoğraflarımızı yolladı. Baktım hakikaten orada muazzam bir canlılık var ki daha önce boş olan hiçbir işin olmadığı boş bir arazide yüzlerce insan çalışıyor orada ve ciddi bir yatırım” dedi.
“ÇÖZÜM SÜRECİ SAYESİNDE BİRÇOK KIRSAL TURİZM PROJESİ ALDIK”
Nazlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz bir sürü kırsal turizm projesi aldık. Artık insanlar oralara gidip otel yatırımları, dinlenme tesisleri yapmak istiyorlar. Bunlar hep işte bu çözüm süreci vasıtasıyla oldu. Bunun inşallah ekonomik kalkınmasına bu kurum çok ciddi destek olacak. Aynı şekilde TKDK’nın olmadığı illerde Bingöl, Bitlis, Batman, Şırnak, Hakkari gibi illerde de bu yeni programın uygulanmasıyla beraber oralarda da çok ciddi bir hareketlenme olacak.
Zaten bakanlığımız 2006 yılından beri Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme programlarını uyguluyor. O program bu yılda çağrıya çıktı. 2015 yılında da uygulandı. Önümüzdeki yıldan itibaren daha farzla inşallah oralarda bu proje hayata geçecek diye düşünüyorum” diye konuştu.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.