TÜRKİYE VE RUSYA ORTAK İNSAN ALTYAPISI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Türkiye ve Rusya, nükleer enerji teknolojilerinin yanı sıra diğer ileri teknoloji alanları için de insan kaynaklarının oluşturulmasına yönelik işbirliği yapmaya hazırlanıyor.Rossotrudnichestvo Feder...

Türkiye Ve Rusya Ortak İnsan Altyapısı İçin Harekete Geçti

01 Nisan 2015 Çarşamba 13:44

Türkiye ve Rusya, nükleer enerji teknolojilerinin yanı sıra diğer ileri teknoloji alanları için de insan kaynaklarının oluşturulmasına yönelik işbirliği yapmaya hazırlanıyor.

Rossotrudnichestvo Federal Ajansı Türkiye Temsilciliği’nin Akkuyu Nükleer’in desteğiyle Rusya Bilim ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiği yuvarlak masa toplantısında, Türkiye ve Rusya resmi kurumları ile şirketlerinden katılımcılar, insan kaynaklarının oluşturulması ve eğitimi konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Toplantıya Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Fuad Akhundov, Rosatom, Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Lukoil, Gazprom gibi kurumlar ile İstanbul Teknik Üniversitesi gibi Türkiye’nin köklü ve önemli üniversitelerinden temsilciler katıldı.

"RUSYA VE TÜRKİYE BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATTI"

Toplantıda konuşan Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov, Türkiye ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin son dönemde hızla büyüyüp genişlediğini söyledi. Karlov, “Ekonomi, kültür ve siyaset alanlarında büyük başarılara imza attık. 1 Aralık’ta iki ülke lideri bu sonuçları onayladı ve yeni hedefler belirledi" dedi. İnsan kaynaklarının oluşturulmasına yönelik işbirliği kapsamındaki tüm çalışmaların tek tek çok önemli olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Karlov, Rusya’da okuyan Türk öğrenciler ve Türkiye’de eğitim gören Rus öğrencilerin iki ülke için de uzman yetiştirme işbirliği programının büyük bir parçası olduğunu kaydetti. Karlov, “Umarım büyük başarılara imza atacağımız bir toplantı olur ve devam gelir” diye konuştu.

"İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR SAYFA AÇILIYOR"

Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç da konuşmasında nükleer sanayinin Türkiye için yeni olduğunu ve iki ülke için yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Uluslararası

alanda nükleer enerji ihalelerine giren Türk firmalarının olduğuna değinen Yamaç, "Yaptığımız araştırmalarda gördük ki, dünyadaki nükleer santral projelerinde ihaleye giren yetişmiş kabiliyetli Türk firmaları var. Biz Akkuyu ve Sinop’ta Türk firmalarının en az 16 milyar dolarlık iş hacmine sahip olacağını düşünüyoruz. Tabi nükleer sanayi, nükleer güvenlik standartları bakımından çok sıkı düzenlenmiş bir alandır ve kalite standartlarına sahiptir. Bizim bu firmalarımızın standartları karşılamış ve sertifikalandırılmış olması gerekiyor. İşte bu alanda Rus firmaları ile Türk firmalarının işbirliği yapmasını önemsiyoruz" şeklinde konuştu.

Yamaç, Rusya Federasyonu ile imzalanan ’Hükümetlerarası Anlaşmayı’ hatırlatarak, nükleer santral işletmeciliği alanında bugüne kadar Rusya’ya gönderilen 250 öğrenciye ek 80 öğrencinin daha gönderileceğini bildirdi. Yamaç, nükleer santraller, nükleer sanayi ve nükleerle ilgili üniversiteler arası işbirliği alanında kabiliyeti artırmak istediklerini söyleyerek, "Tabiki Rusya’yla olan işbirliğimizin sadece nükleer santral işletmeciliği alanında değil diğer alanlarda da olması önemli. Sanayi alanında, özellikle nükleer sanayi alanındaki işbirliğini önemsiyoruz ve işbirliği imkanlarını tartışıyoruz. Nükleer santraller derken inşaat, işletme, bakım, montaj gibi alanlarda kabiliyetimizi artırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Nükleer santrallerin inşaat döneminde yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığını bildiren Necati Yamaç, şöyle devam etti; "Akkuyu’nun inşaat döneminde çalışanların yüzde 80’ine yakınının yerli kaynaklarla karşılanacağını düşünüyoruz. Akkuyu’nun işletmesinde 3 bin 500 mühendis ve teknisyen yer alacak. Bunun en az 600 mühendisi hem operatör hem de yönetici olacak şekilde Türk olacaktır. Rusya’da nükleer enerji alanında 250 öğrenci eğitim görüyor buna 80 öğrenci daha katılacak ve toplamda bu rakam 600 olacak."

Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Fuad Akhundov ise, eğitim alanındaki işbirliğine, Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya’da eğitim verilen Türk nükleer uzmanlar örneğinden başlanmasından gurur duyduğunu söyledi. Akhundov, Rusya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşma gereği en az 600 öğrencinin eğitilmesi ve onlara iş imkanı sunulmasının hedeflendiğini belirtti. Bu sene için ayrılan 80 kişilik kontenjana 6 bin100 öğrencinin başvurduğunu açıklayan Akhundov, "Akkuyu Nükleer Projesi, Türkiye’de bu sektöre başlanması anlamına gelmektedir. İki sene önce beş binin üzerinde başvuru aldık. Türk öğrencilerin sadece nükleer enerjiye olan ilgiden değil gelişen teknolojiye olan ilginin ve öğrencilerinin Rusya’nın eğitimine de ilgi duyduklarını düşünüyorum" diye konuştu.

Akhundov, Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom’un 100 milyar dolarlık yurtdışı yatırım portföyü olduğunu hatırlatarak, uluslararası piyasada çok sert bir rekabet ortamında iş yaptığını anlattı. İnsan kaynakları üzerindeki rekabetin çok daha sıkı olduğuna dikkat çeken Akhundov, “Akkuyu’da insan kaynaklarının temeli Rusya’da yetiştireceğimiz Türk nükleer mühendisleri olacak.

“TÜRKİYE NÜKLEER UZMANLARI İÇİN KENDİ STRATEJİK PLANINI HAZIRLAMALI”

Rosatom Eğitim Kalitesini Yükseltme ve Uluslararası İşbirliği Proje Müdürü Valerly Karezin, Türkiye’deki üniversitelerle ortak programlar yürüterek uzman yetiştirmenin önemine

değindi. Karezin, Türkiye’den 3 üniversitenin şu anda Türk öğrencilerin nükleer mühendislik eğitimi gördüğü Mephi Üniversitesi ile işbirliği yaptığını açıkladı. Karezin, Rosatom olarak Türkiye için uzmanlar yetiştirmeye hazır olduklarının altını çizdi.

Akkuyu Nükleer Genel Müdür Yardımcısı Oleg Titov da yapılan planlamalara göre Akkuyu’da inşaatın yoğun olduğu dönemde 10 bin kişinin çalışacağını, işletme döneminde ise 3 bin kişinin görev almasının beklendiğini söyledi. Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom için Akkuyu’nun sadece bir inşaat projesi olarak değil aynı zamanda ticari bir proje olarak görüldüğünü vurgulayan Titov, hem ticari hem de operasyonel olarak çalışanlara çok büyük önem verdiklerini anlattı. Akkuyu’da çalışacak uzmanların alanlarında en iyilerden olması gerektiğinin altını çizen Titov, “Şu anda Rusya’da eğitim gören Türk öğrencilerimiz sıkı şartlara, üst düzey eğitime alışan, eğitimine gayet başarıyla devam eden öğrenciler. Basit bir süreç değil. Her yıl sınav aşamalarını geçip şu anki sayıya ulaştık. Bu kapsamda en önemli unsur, Rusya ve Türkiye’deki kurumlar arasındaki sağlıklı işbirliğidir” dedi.

Toplantıda, Türkiye ve Rusya arasında uzman personel yetiştirme, burslu eğitim, bilimsel işbirliği gibi bir çok konu masaya yatırıldı.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.