ÜÇ CARETTA CARETTA YAŞAM ALANINA KAVUŞTU
Mersin’de rehabilitasyon merkezinde tedavileri tamamlanan Caretta Caretta cinsi üç deniz kaplumbağası bugün denize salındı. Kumsala bırakılan kaplumbağalar, meraklı bakışlar arasında denize ulaşarak g...
02 Nisan 2015 Perşembe 14:18
Mersin’de rehabilitasyon merkezinde tedavileri tamamlanan Caretta Caretta cinsi üç deniz kaplumbağası bugün denize salındı. Kumsala bırakılan kaplumbağalar, meraklı bakışlar arasında denize ulaşarak gözden kayboldular.
Bağırsak enfeksiyonu ve travma nedeniyle Mersin’in merkez Mezitli ilçesi sahilindeki 100. Yıl Parkı içinde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Mersin Şube Müdürlüğü’ne bağlı Mersin Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi’ne getirilen üç Caretta Caretta’nın tedavileri tamamlandı. Üç anaç deniz kaplumbağası bugün düzenlenen törenle yaşam alanları denize yeniden kavuştu. Rehabilitasyon Merkezi’ndeki törene, Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü Etem Boz, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, rehabilitasyon merkezi görevlileri ve gönüllü gençler katıldı.
“YUVALAMA ALANLARININ SAYISI 22’YE ULAŞTI”
7. Bölge Müdürü Etem Boz, törende yaptığı konuşmada, Mersin’deki merkezin 2010 yılında kurulduğunu anımsattı. Hasta, sakat veya yaralı deniz kaplumbağalarının tedavi edilerek yeniden denize bırakılmaları ve doğal yaşam döngüsüne geri kazandırılmalarının amaçlandığını belirten Boz, “Deniz kaplumbağalarından iki cins Caretta Caretta ve Chelonia Mydas, yumurtalarını bırakmak üzere bizim kumsallarımıza çıkmaktadır. Bunlar, Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Birliği kriterlerine göre ‘nesli tehlikede’ statüsündedir ve bu nedenle koruma altındadır” dedi.
Türkiye’de Bakanlık tarafından belirlenen yuvalama alanlarının sayısının 19’dan 22’ye ulaştığı bilgisini veren Boz, Anamur sahili, Silifke Taşucu, Erdemli Alata, Kazanlı ve Davultepe kumsalları olmak üzere 5 yuvalama alanının da Mersin il sınırları içinde yer aldığını söyledi. Boz, 2014 yılında toplam deniz kaplumbağası yuva sayısının 2 bin 568 olduğunu aktardı.
Mersin’deki merkezin Muğla Dalyan’dan sonra kurulan ikinci rehabilitasyon merkezi olduğunu kaydeden Boz, “Merkeze bugüne kadar 27 hasta kaplumbağa girişi olmuş, bunlardan 16 adedi tedavileri tamamlanarak denize geri bırakılmıştır. Merkezimizde şu anda 5 deniz kaplumbağası bulunmaktadır. Bunlardan üçü bugün denize bırakılacaktır. Her üçü de Caretta Caretta cinsi, biri erkek, ikisi dişi olan bu kaplumbağalardan biri bağırsak enfeksiyonu ve soğuk şoku, diğer ikisi ise travma nedeniyle merkezimize gelmiş ve tedavileri tamamlanmıştır” diye konuştu.
“BİR TANE ANAÇ DENİZ KAPLUMBAĞASI BİN TANE YAVRU DENİZ KAPLUMBAĞASINA BEDEL”
Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene de nesli tehlikede olan bu canlıları koruduklarını, onların yaşamlarını devam ettirmek için çalıştıklarını dile getirdi. Ancak, bunların denizel yaşam içerisinde hep zarar gördüklerini ifade eden Ergene, 2009 yılına kadar gördükleri zararı telafi edebilecek bir yapılanma olmadığına işaret etti. İlk tedaviyi Mersin Üniversitesi’nde 2006 yılında yaptıklarını anımsatan Prof. Ergene, “Türkiye’nin ilk ameliyatıdır. O günden sonra bunun bir zorunluluk olduğu anlaşıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bu anlamda minnet duyuyoruz, teşekkür ediyoruz, burada böyle bir yapılanma içerisine girdi. Bu çok önemliydi, çünkü bir tane anaç deniz kaplumbağası bin tane yavru deniz kaplumbağasına bedel. Biz yavruları buradan gönderirken bin tane yavruyu gönderdiğimizde bir tane anacın geleceğini hesaplayarak göndeririz, binde 1 yaşama şansı vardır çünkü. Ama o anaç yaralandığı zaman, bu bir enfeksiyon, bir balıkçı veya bir sürat motoru olabilir, hangi sebeple olursa olsun bin yavruyu kaybetmişsiniz anlamına gelir. Ama burada bunun telafisini yapmak mümkün. Çünkü böyle bir rehabilitasyon merkezindeki çalışmamızla yaptığımız şey, bin tane yavrunun hayatını kurtarmak. O nedenle çok çok değerli” şeklinde konuştu.
Tedavileri tamamlandıktan sonra denize saldıkları deniz kaplumbağalarını markaladıklarını da belirten Ergene, böylece onların takibini de yaptıklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Ne mutlu bize ki, bugün 3 tane anacı kurtarma şansına sahip olduk. İki tane dişi, bir tane erkek gönderiyoruz ve Nisan’ın ortası itibariyle de üreme dönemi başlıyor. Ve biz bu canlılara bunları kurtararak, bu canlılara ‘hadi gidin ve bize yeni yavrular getirin’ diyoruz. Bunlar, bize tekrar anaç olarak dönecek yavrular verecekler.”
Konuşmaların ardından, sahile taşınan 3 Caretta Caretta, kumsala bırakıldı. Deniz kaplumbağaları, biraz ürkek de olsa denize ulaşarak, meraklı bakışlar arasında gözden kayboldular.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.