ÜSKÜDARLILARIN MİRASI ‘KİTAP’ OLACAK

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen Mirasınız Kitap Olsun kampanyası, Üsküdar Belediyesi’nin desteğiyle devam ediyor.Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrenci...

Üsküdarlıların Mirası ‘Kitap’ Olacak

08 Nisan 2015 Çarşamba 10:43

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen Mirasınız Kitap Olsun kampanyası, Üsküdar Belediyesi’nin desteğiyle devam ediyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencilerinin, kütüphaneleri yetersiz ilk ve ortaöğretim okulları için Mirasınız Kitap Olsun sloganıyla başlattığı kitap toplama kampanyasına bir destek de Üsküdar Belediyesi’nden geldi. Üsküdar Belediyesi Başkanlık binası önünde gerçekleştirilen açılış törenine Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, Kütüphane Müdürlüğü bünyesinde eğitim gören Bilgi Evleri ve Çocuk Akademileri öğrencileri, veliler ve kitapsever vatandaşlar katıldı. Bilgi Evi öğrencisi Suna Aldoğan’ın Kütüphane Haftası’na ilişkin konuşması ile başlayan programda Rektör Prof. Dr. Musa Duman ve Başkan Hilmi Türkmen de kürsüye çıktı.

“KİTAP OKUMA ORANINI YÜKSELTECEĞİZ”

Mirasınız Kitap Olsun kampanyasıyla Türkiye’deki kitap okuma oranını yükseltmeyi hedeflediklerini söyleyen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, “İnsanlar, okumadığı ya da okuyup da raflara kaldırdığı kitapları, kitaba ulaşamayan diğer insanlara göndererek onlarda da bir bilinç oluşturabilirler. Ayrıca kitaba ulaşamayan insanların zihninde kendilerine kitap gönderen birisinin varlığını görmek çok önemli bir bilinç getirir. Ülkemizde ne yazık ki okuma oranı çok düşük. Bu kampanya ile kitap okuma oranımızı da yükselteceğimizi düşünüyorum” dedi.

Genellikle kolay okunabilecek, roman, hikâye, deneme ve tarih kitaplarının gönderildiğini belirten Prof. Dr. Duman, “Kitaba ihtiyaç duyan bölgeler denildiğinde akla ilk olarak Doğu ve Güneydoğu bölgeleri geliyor. Buralardaki yeni kütüphane kuran okullardan kitap göndermemizi talep edenler de oluyor. Biz de kitap bağışlarını bir araya getirerek ihtiyaçlar doğrultusunda gönderiyoruz. Bu çocukların bir kısmı belki önümüzdeki yıllarda bizim öğrencimiz olacak ve ‘Bize kitap gönderen insanların kitaplarıyla okuduk, büyüdük, biz de artık başkalarına kitap gönderelim’ diye düşünecekler. Bu bilincin oluşmasını da sağlamış olacağız” diye konuştu.

“EN GÜZEL MİRAS KİTAP”

Çocuklara bırakılacak en güzel mirasın kitap olduğunu belirten Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Peygamberimizin, ‘Çocuklarınıza bırakabileceğiniz en güzel miras güzel ahlaktır’ şeklinde bir hadisi vardır. Bir insan güzel ahlaka, ilmi ile amel ederek, bilgili olarak ve okuyarak ulaşabilir. Kur’an-ı Kerim de ‘Oku’ emri ile başlar. Geleneğimizi ve ahlaki yapımızı okumak üzerine bina etmeliyiz. Bu nedenle çocuklarımıza bırakabileceğimiz en güzel miras kitaptır” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERE OKUMAYI SEVDİRMEK İÇİN….”

Türkiye’nin kitap okuma alışkanlığı noktasında yurtdışına kıyasla çok gerilerde olduğunu belirten Hilmi Türkmen, “Yurtdışında bir yerden başka bir yere yolculuk yaparken herkesin ulaşım araçlarında kitap okuduğunu ve muazzam bir okuma alışkanlığı olduğunu görüyoruz. Fakat biz televizyonlar, akıllı telefonlar ve bilgisayarlar tarafından esir alınmış durumdayız. Okuyan, düşünen ve üreten bir toplumda huzur olur, gençliğin geleceği aydınlık olur” dedi. Türkmen, gençlere okumayı sevdirmek için yapılması gerekenler hakkında ise şunları söyledi: “Gençlere, okumayı sevdirmek için kitaba kolay ulaşmalarını sağlamalıyız, okumayı cazip hale getirmeliyiz, güzel yayınların gençlere ulaşmasında aracı olmalıyız, kütüphaneler yapmalıyız ve okuyanlara teşvik edici hediyeler vermeliyiz. Yerel yönetimlerin de bu işte sorumluluğu var. Kültürle, sanatla, eğitimle, edebiyatla, şiirle ve tarihle toplumun iç içe olması adına kendimizde sorumluluk görüyoruz. Bu tür kampanyalar okuma alışkanlığımızın gelişmesine vesile olur.”

“YENİ TÜRKİYE BÖYLE KURULACAK”

Dünyadaki bütün kargaşanın ve sıkıntıların cehaletten kaynaklandığını belirten Türkmen, “Cehaleti yenmenin yolu okumaktan geçer. Ülkemizde bölgeler arası kalkınmışlık farkı vardır. En geri kalan bölgelerimizde yıllardır terör, kan, gözyaşı ve olağanüstü haller kol geziyor. Son yıllarda silahlar sustu ve çatışmalar bitti ancak kaybolmuş yılları geri getirmek için Üsküdar’dan topladığımız bu kitapları Doğu ve Güneydoğu’daki çocuklara gönderiyoruz. Onlar bu kitapları okudukça, onlar için yeni bir başlangıç olacak. Yeni Türkiye böyle kurulacak” dedi.

Konuşmalar sonrası Başkan Türkmen, Rektör Duman ve dekanlar, öğrencilerle birlikte sembolik olarak kumbaralara kitap attı.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.