UZMANLARDAN ‘KALP SAĞLIĞI’ İÇİN UYARILAR

Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Saim Özturhan, kalp sağlığını korumak için yaşam tarzında yapılacak bazı küçük değişikliklerin hem kalbi hem de genel sağlığın olumlu yönde kor...

Uzmanlardan ‘Kalp Sağlığı’ İçin Uyarılar

14 Nisan 2015 Salı 09:18

Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Saim Özturhan, kalp sağlığını korumak için yaşam tarzında yapılacak bazı küçük değişikliklerin hem kalbi hem de genel sağlığın olumlu yönde korunabileceğini söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Saim Özturhan, stres, kilo, hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, sigara, alkol gibi birçok faktörün kalp sağlığının bozulmasına sebep olabileceğine dikkat çekti.

Yaşam tarzında yapılacak bazı küçük değişikliklerle risk faktörlerinden korunarak kalbin koruma altına alınabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hasan Saim Özturhan, şu uyarılarda bulundu:

- “Önlenebilir risk faktörlerinden en önemlisini oluşturan sigara ile kardiyovasküler hastalıklar arasında sıkı bir ilişki mevcuttur . Eğer sigara içiyorsanız en kısa zamanda bırakmalı hatta sigara içilen ortamlardan da mutlaka kaçınmalısınız. Sigaranın bırakılmasıyla kardiyovasküler risk yaşlı hastalarda bile hızla düşmeye başlar. Bir yılın sonunda yüzde 50’ye kadar azalan risk, 10 yıl kadar bir sürenin geçmesiyle kalp hastalığı açısından giderek kaybolur. Dolayısıyla sigaradan ve içilen ortamlardan uzak durmalısınız. Aşırı alkol tüketimi de hem aşırı kalori kaynağı olarak kilo kontrolünü engellemekte hem de kan yağlarını bozmaktadır. Bu nedenle kalp sağlığı için alkol tüketimi de sınırlandırılmalıdır.

- Sağlıksız beslenme şeklinin, kalp damar hastalıkları üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu artık günümüzde kesin olarak bilinmektedir. Bu nedenle doğru ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz. Yağ tüketimini en az seviyeye indirmeliyiz. Kızartma türü yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Şeker tüketimini mümkün olduğunca azaltmalıyız. Taze sebze, meyve, balık ve lifli gıdaları tercih etmeliyiz. Ceviz ve fındık gibi antidoksan özelliği yüksek olan, omega 3 içeren besinleri tüketmeliyiz.

- Günümüzde teknolojinin sunduğu imkanlar nedeniyle gün geçtikte daha az hareket etmeye başladık. Oysa, fiziksel aktivite azlığı kalp hastalığının oluşumunda önemli bir risk faktörüdür. Asansör yerine merdiven kullanılmalı, yakın yerlere araba ile gitmek yerine yürüyerek gitmek tercih edilmelidir. Düzenli bir şekilde her gün en az yarım saat yürüyüş yapılmalıdır. Düzenli egzersiz kalp sağlığınızı korumanız için çok önemli ve gereklidir. Ayrıca düzenli egzersiz yaparak kilomuzu kontrol altında tutarak kalp sağlığımızı riske sokacak olan fazla kilolara da engel olmuş oluruz.

- Mümkün olduğunca stresten uzak durulmaya çalışılmalıdır. Kişi her şeyden önce kendisiyle barışık olmalıdır. İç huzur ve aile ortamındaki mutluluk kalp sağlığının korunmasına çok etkilidir. Günümüz şartlarında stresi azaltmak her ne kadar zor olsa da, stresi bazı terapi ve rahatlama teknikleri ile en az seviyede tutmalı, böylece kalp sağlığı korunmalıdır.

- Kalp hastalığı riskini bilmek ve olası ciddi rahatsızlıklara karşı önlem almak için düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması çok önemlidir. Aile geçmişinde kalp hastası olanların, şişman, diyabet veya yüksek tansiyon hastası olanların, sigara kullananların, belirli bir yaşın üzerindeki ve daha önce kalp muayenesi yaptırmamış kişilerin bir kardiyoloji uzmanına başvurarak kontrollerini yaptırmaları uygun olacaktır. Bu kontrollerin her yıl tekrarlanmasında da fayda vardır.”

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.