YERYÜZÜ DOKTORLARI GAZZE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Yeryüzü Doktorları, Filistin Sağlık Bakanlığı ve Şifa Hastanesi işbirliğiyle Gazze’de ilk kez bir uluslararası kongrenin düzenlenmesine öncülük yaptı.2001 yılından bu yana Filistin’de sağlık yardımlar...

Yeryüzü Doktorları Gazze’de Bir İlki Gerçekleştirdi

30 Mart 2015 Pazartesi 10:08

Yeryüzü Doktorları, Filistin Sağlık Bakanlığı ve Şifa Hastanesi işbirliğiyle Gazze’de ilk kez bir uluslararası kongrenin düzenlenmesine öncülük yaptı.

2001 yılından bu yana Filistin’de sağlık yardımları ve acil durum alanında projeler yürüten Yeryüzü Doktorları, bir ilki gerçekleştirerek Gazze’de uluslararası katılımla 1. Türkiye-Filistin Cerrahi Kongresi’ni düzenledi.

Gazze’de 26-28 Mart tarihlerinde düzenlenen ve başta Türkiye olmak üzere ABD, İngiltere, Norveç, İtalya, Fransa Almanya Filistin’in Batı Şeria ve Gazze bölgelerinden 650 hekimin katıldığı, 116 tebliğin sunulduğu kongrenin açılışını Filistin Başbakanı Dr. Rami Elhamidlillah ve Sağlık Bakanı Dr. Cevad Awad yaptı. Kongrenin başkanlığını Yeryüzü Doktorlarından Prof. Dr. Orhan Alimoğlu yürüttü.

Filistin Başbakanı Dr. Elhamidlillah kongrenin açılışında yaptığı konuşmada; "Türkiye ve Yeryüzü Doktorlarına teşekkür ediyorum, bu kongre Filistinli cerrahların bilgi birikimlerini arttıracak ve tecrübelerine katkı sağlayacaktır" dedi.

Kongre Başkanı Prof. Dr Orhan Alimoğlu da kongrenin sonunda yaptığı konuşmada, kongrede yapılan sunumlar ile sunumlar travma hastalarının ve cerrahi komplikasyonlarının yönetimi konularında önemli tartışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Başarılı ve eğitici bir kongre geçirdiklerini belirten Alimoğlu, “Türkiye’de bu tür konferanslar gerçekleştirildiğinde, toplantıya kayıt yaptıranların sayısı ile katılım sağlayanların sayısı arasında büyük uçurumlar olmaktadır. Ancak, 1. Filistin-Türkiye Cerrahi Kongremiz boyunca, akşamın geç saatlerine kadar toplantı salonunun dolu olması bizleri derin bir şekilde etkilemiştir. Bu durum, değerli konferans katılımcılarının bilime, gelişmeye ne kadar açık olduğunu göstermektedir. Yüksek sayıda ve iştiyaklı bir katılımcı kitlesi olan bu toplantı, bu tür konferansların yeniden tertip edilmesi gibi bir görevi bizim omuzlarımıza yüklemiştir” dedi.

Kudüs’ten tele konferans yöntemiyle kongreye katılan Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık da, Yeryüzü Doktorlarının 2001 yılından bu yana Filistin halkının yanında olduğunu belirterek, Gazze’ye verdikleri önemi dile getirdi. Yeryüzü Doktorları’nın sadece kriz zamanlarında değil her zaman Filistin halkının yanında olduğunu belirten Kınık, normalleşmenin sağlanabilmesi için ve özellikle sağlık alanında kendine yeten bir Filistin için hareket ettiklerini belirterek, “Bugüne kadar yaptığımız gibi bugünden sonra da sağlık alanında Batı Şeria ve Gazze’ye her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Kongreye, Türkiye’den Bezmialem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen, Prof. Dr. Harun Cansız, YYD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Kaygusuz, Süleyman Gündüz ve Dr. Murat Özsaraç katıldı. Cerrahi alanındaki yeni teknikler ve savaş cerrahisi üzerinde tebliğlerin sunulduğu kongre, Batı Şeria ve Gazzeli cerrahların uzun bir aradan sonra ilk defa bir araya gelmesine de vesile oldu.

Kongrenin sonunda yayınlanan bildiride, uluslararası camiaya sağlık hakkına ulaşmanın su ve elektrik gibi yaşamsal olduğu belirtilerek, Gazze’deki sağlık projelerinin sürdürülebilir olması gerektiği ifade edildi. Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması ve hekimlerin ülke dışındaki mesleki eğitim ve kongrelere katılımının sağlanmasının gerektiği de vurgulandı. Gazze’de cerrahi alanındaki uzmanlık ve araştırma programlarının zorunlu hale getirilmesi, desteklenmesi ve cerrahların araştırma konusunda teşvik edilmesinin önemine de işaret edildi. Gazze’deki travma vakalarının belgelenmesi, böbrek transferi programlarının desteklenmesi, beyin, çocuk kalp, acil ve kalp cerrahisi departmanlarının artırılması, cerrahi operasyonlar için gerekli medikal malzemelerin sağlanması, bu tür uluslar arası kongre ve konferansların artırılması da bildiride vurgulanan öneriler arasında yer alıyor.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.