YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDEN DESTEK
,
30 Aralık 2020 Çarşamba 21:37
Damar görüntüleme cihazı tasarlayan 18 yaşındaki Elif İnce, hayallerini bir adım öteye taşımak için Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ile bir araya geldi. Savunma sanayi ve biyomedikal teknolojiler alanında kendini geliştirmek isteyen İnce’ye Yıldız Teknik Üniversitesi ve YTÜ Teknopark tarafından patent desteği ve staj imkanı sağlanacak.
Düzce'de yaşayan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisi Elif İnce, kanser tedavisi gören babasının damarlarının incelmesi nedeniyle enjeksiyon işlemlerinde yaşadığı zorlukları ortadan kaldırmak için damar görüntüleme cihazı tasarlayarak adından söz ettirmişti.
Tasarladığı damar görüntüleme cihazını gözlük haline getirmek isteyen İnce, buluşlarını doğru yerde ileriye taşımak ve bu konuyla ilgili yapmak istediklerini konuşmak üzere Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ile bir araya geldi. Üniversitenin Davutpaşa kampüsünde gerçekleşen görüşme sonrasında İnce pandemi süreci nedeniyle henüz göremediği kampüsünü de gezme imkanı buldu. İnce’ye, YTÜ Teknopark bünyesinde ilgilendiği konularla ilgili bir firmada staj imkanı organize edildi.
Düzce gibi birçok kimsenin ‘küçük şehir’ olarak tabir ettiği yerlerde çok başarılı işlerin ortaya çıktığını söyleyen İnce, “Buluşumu lise öğrenimim sırasında yaptım. Konuya küçük şehir olarak bakmamak lazım. Ben ve birçok arkadaşımın çeşitli bilimsel projeleri mevcut. Şu an benim buluşum medyaya yansıdı diye insanlar haberdar oldu’ dedi.
Buluşun patent sürecinde Yıldız Teknik Üniversitesi devreye girecek
Ürünün patent aşamasıyla ilgili de bilgi veren Elif İnce, “Yapmış olduğum cihaz şu an faydalı model aşamasında ve bu haliyle henüz patent söz konusu değil ama geliştirilmeye çok açık. Tam olarak bir hastaneye götürdüğümüzde hastanın vücudunun her bölümünde kullanamayız. Çünkü şu an oluşturduğumuz cihaz sabitlenmiş şekilde. İlerleyen aşamalarda gözlük haline getirebilirsek direkt sahada kullanılabilir hale gelecek. O noktadan sonra patent süreci başlayacak” dedi.
Bu noktada devreye Yıldız Teknik Üniversitesinin gireceğini söyleyen Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “Bu tarz buluşların patent sürecinde üniversite sektör iş birliğine ihtiyaç duyuluyor. Bununla ilgili uzmanlığı patent ve lisans almak olan teknoloji transfer ofisleri var. Öğretim üyelerimiz de bu konuda bizden destek alıyor. Öğrencilerimiz için de Teknopark desteği olmadan bu sürecin yönetilmesi çok zor. Hem cihazın bir üst aşamaya geçirilmesi hem de patentlenmesi ile ilgili Elif’e destek vermekten çok mutlu oluruz. Biz sevgili Elif’in yanındayız ve desteğimiz her zaman devam edecek. Bu mekanizmalar öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimizin faydası için kurulmuş mekanizmalar” diye konuştu.
YTÜ Teknopark fırsatı
Savunma sanayi ve biyomedikal teknolojiler alanında kendini geliştirmek isteyen Elif İnce’nin hedeflerine ulaşabilmesi için Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta çalışmalar yapabileceğini belirten Yılmaz, “Üniversite olarak YTÜ Teknopark fırsatlarını Elif’e sunuyoruz. Toplam 430 firmanın yer aldığı YTÜ Teknopark’ ta onun ilgilendiği alanlarda çok iyi şirketlerimiz var. Bunların birinde Elif’e staj imkanı sunacağız. Yıldız Teknik Üniversitesi olarak Elif’in hedeflerine rahat ulaşabilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.
Öncelikle Türkiye’de faydalı projelere imza atacağım
Uzun vadede Türkiye’yi yurt dışında temsil etmek istediğini belirten İnce, “Türkiye özellikle savunma sanayinde kendi adını duyuran bir ülke haline geldi. Ben de önemli buluşların altında kendi imzam olsun istiyorum. Ülkemi yurt dışında da temsil etmek isterim. Ancak öğrendiklerimi burada hayata geçirmek bence daha önemli.” diye konuştu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.