Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından TARSİM bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, TARSİM’in çiftçiler için çok önemli olduğunu kaydetti. Çolakoğlu, “Tarım, ülkelerin beslenme, istihdam ve kalkınması için önemli ve stratejik bir sektördür. Ülkemiz; dünyada yedinci, AB’de birinci büyük tarımsal ekonomiye sahip ülkedir. Ülkemiz; tarım alanları bakımından dünyada 18’inci, AB’de birincidir. İnşaatına başlanan Alparslan II Barajı ve Muş Ovası Sulama Projesi’nin bitmesi ile beraber Muş Ovası’nın 78 bin 210 hektarı sulanacak tarım arazisi olacaktır. 2014 yılı itibariyle 28 bin 146 büyükbaş, bir milyon 85 bin 197 küçükbaş, 31 bin 365 adet arılı kovan, 468 bin 247 adet kanatlı hayvan varlığımız bulunmaktadır. Bu veriler ışığında ilimiz küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye’de yedinci sırada yer almakta, bölgemizde ise altıncı sıradadır. Küçükbaş hayvan varlığı bakımından ise Türkiye’de 15. sırada yer almakta, bölgemizde ise beşinci sıradadır. Su ürünleri yetiştiriciliği alanında iki adet kara yetiştiriciliği, yedi adet kafes yetiştiriciliği ve bir adet kuluçkahane olmak üzere 10 adet faal durumda işletmemiz mevcuttur” ifadelerini kullandı.
Doğal olayları engellemenin mümkün olmadığını kaydeden Çolakoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“İstenmeyen ve de teknik tedbirlerle önlenemeyen risklerden kaynaklanan deprem, sel ve dolu gibi doğal olaylara karşı dünyada tarım sigortası sistemleri geliştirilmiştir. Ülkemizde, 1957 yılından itibaren özel-ticari sigorta şirketlerinin bitkisel ürünlerde geleneksel olarak yine; sadece dolu riskine karşı sigorta yapmalarıyla başlamıştır. 1960 yılında hayvan hayat, 1984 yılında kümes hayvanları hayat, 1990 yılında ise su ürünleri hayat, 1991 yılında üzüm bağlarında pilot uygulama olarak don sigortası yapılmaya başlanmıştır. Sektörün özelliği dolayısıyla bağımsız bir yasal zeminin oluşturulamamasının yanı sıra; bugünkü gibi etkili bir teşvik sisteminin olmaması da istenen başarıya ulaşılmasında kısıtlayıcı bir faktör olarak önemli rol oynamıştır. Bu sebeplerden dolayı hükümetimiz 5363 Sayılı Tarım Sigortalan Kanunu’nu TBMM’de yasalaştırmış ve kanun Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. 2006 yılında da uygulamaya geçilmiştir. Bu amaçla kurulan TARSİM’e poliçe yaptıran, ürünlerini sigortalatan çiftçilerimizin sigorta priminin yüzde 50’si bakanlığımız tarafından ödenmektedir. Çiftçilerimiz sigorta primlerinin sadece yarısını ödeyeceklerdir. TARSİM kapsamında bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları, su ürünleri sigortaları yapılmaktadır. Çiftçilerimiz ürünlerini, hayvanlarını, seralarını devlet desteği güvencesiyle sigortalayabilmektedir.”
Çolakoğlu’nun konuşmasının ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Samet Aşkın, tarımda teknoloji devri ve yem bitkileri kontrolünde kullanılan yem teknolojileri ile ilgili sunum yaptı.
Ardından TARSİM Bölge Koordinatörü Bünyamin Kadak da, TARSİM ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bir konuşma yaptı. TARSİM eğitim toplantısı soru cevap bölümüyle sona erdi.
Muş Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen toplantıya Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, kurum amirleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.