Erzurum’da 9 yıldır kahvehane işletmeciliği yapan 40 yaşındaki Baki Macit, müşterilerinin çay isteme üsluplarından rahatsız olması üzerine ilginç bir kampanya başlattı.
Çay üretilmediği halde en çok çay tüketilen şehir unvanını alan Erzurum’da, çayın yanında kıtlama şeker ve limon adeta bir gelenek olarak yıllardır sürdürülüyor. Çay içme kültürünün bu kadar yaygın olduğu şehirde kahvehanelerin sayısı da oldukça fazla olarak karşımıza çıkıyor. Merkez Yakutiye İlçesi Gürcükapı semtinde Baki Macit tarafından işletilen kahvehane ise diğer işletmelerde farklı olarak çalıştırılıyor. Müşterilerinin çay isteme üslubundan rahatsız olduğu için ilginç bir kampanya başlatarak çay isteme tarzına göre çay parası alan Baki Macit, görenleri şaşırtıyor.
ÇAYLARIN YANINDA MUTLAKA KITLAMA ŞEKER VE LİMON BULUNUR
Erzurum’da özellikle kahvehanede çay içmenin bir kültür olduğunu belirten Macit, çayların yanında mutlaka kıtlama şekerle, limonun bulunduğunu söyledi. Macit,” Bilindiği gibi Erzurum’da kış mevsimi uzun sürüyor ve bu yüzden insanlar çayı çok seviyorlar. Bu şehirde çok fazla su içilmez çünkü soğukta üşüyen insanlar çay içerek ısınmaya çalışırlar. Bu üslup uygulamasını da yaklaşık 1 yıl önce yaptım. Şimdi işimiz küçük olabilir ama her işe herkes saygı göstermek zorundadır. Biz çayı 50 kuruşa satıyoruz. Bazı mekanlarda çayı 5 TL’ye satıyorlar. Çayların hiçbir farkı yok sadece mekanlar değişik.” Şeklinde konuştu.
ÇAY VER 1,5 TL, ÇAY GÖNDER 1.25 TL, ÇAY VERSENE 1TL, ÇAY ALABİLİRMİYİM 50 KURUŞ
Çay içmeye gelen bazı vatandaşların üsluplarından rahatsız olduğu gerekçesiyle böyle bir uygulama başlatan Baki Macit, uygulamaya bazı insanların şaşırdığını söyledi. Macit, “Müşterilerimiz geliyor masaya oturuyor ve yanlış bir hitap tarzında bizden çay istiyor. Az öncede dedim ya insanların her işe saygısı olması gerekiyor. İşte bu uygunsuz çay isteme üsluplarından dolayı ben ve arkadaşlarım rahatsız olduk böyle bir kampanya başlattık. Artık bundan sonra müşterilerin çay isteme üslubuna göre çay parası alıyoruz. Çünkü her işte bir emek vardır. İşin büyüğü küçüğü olmaz. Bu uygulamayı çok ilginç bulan müşterilerimiz var ama genel olarak herkes çok memnun kaldı bu kampanyadan. Duvarda yazıyı görenler içeriye ilk girdikleri zaman şaşırıyorlar ama ondan sonra yazıya bakarak çay istiyorlar. Biz bir nezaket olsun diye böyle bir çalışma yaptık. İşte dükkanımıza gelen müşterilerimiz çay isteme üslubuna göre para ödeyecekler. Kampanyamızı biz şöyle hazırladık; Çay ver 1,5 TL, çay gönder 1.25 TL, çay versene 1TL, çay alabilir miyim dediklerinde ise normal çay parası 50 kuruş ödeyecekler. “ dedi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.