Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Projesi açılışında AB ile ilgili şunları söyledi: “Biz bu yolculuğu sevdik. Bu yolculuktan çok şey öğrendik, öğreniyoruz daha da öğreneceğiz. Günü geldiği zaman soruyu öyle sormayacağız. ‘Bizi alacak mısınız’ diye sormayacağız. ‘Arkadaşlar girelim mi’ diye soracağız.”
Milli Eğitim Bakanı Avcı, Öğrenciler AB’yi Öğreniyor Projesi açılış törenine katıldı. JW Marriot Otel’de gerçekleşen toplantıya, Avcı’nın yanı sıra Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Rauf Engin Soysal, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Bela Szombatı, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Emine Döğer, AB ve Dışilişkiler Genel Müdürü Ziya Yediyıldız da katıldı.
Program esnasında öncelikle katılanlara AB ile ilgili 3 soruluk bir anket yapıldı. Bu sorulara ellerindeki butonlara basarak cevap veren katılımcılardan kaç kişinin doğru cevap verdiği tespit edildi.
Bakan Avcı toplantıda yaptığı konuşmada, proje sürecinde öğrencilerin hem Avrupa değerleri ile daha yakından tanışmış olacaklarını hem de kendilerini biraz daha yakından tanımış olacaklarını belirterek, “Büyük bir tarihi mirasın ve tecrübenin varisleri olduklarını bu vesileyle bir kere daha hatırlayacaklar. Biraz önce sınav konusu da olan ve özellikle 1.soruda Danıştay’dan iptal edilme ihtimali çok yüksek olan özellikle 8. Daireye düşerse kesin iptal edileceği belli olan şıklarda birincisiydi galiba ‘çeşitlilik içinde birlik’ düşüncesinin bizde kesret içinde vahdet olarak yüzyıllarca nasıl yaşatıldığını bir kere daha hatırlayacaklar, öğrenecekler. Dolayısıyla çok yönlü kazanımları olan bir proje başlatıyoruz” diye konuştu.
“AB ÜYESİ ÜLKENİN ÇOCUKLARININ DA TÜRKİYE’Yİ TANIMALARINI DAHA YAKINDAN TANIMALARINI SAĞLAYACAK BİR SİMETRİK PROJEYE DAHA İHTİYACIMIZ VAR”
Projenin bir simetrisi olması gerektiğini ifade eden Avcı, şunları söyledi: “Türk çocukları nasıl Avrupa değerlerini, AB’yi, AB’nin özelliklerini tanıyacaklarsa, AB üyesi ülkenin çocuklarının da Türkiye’yi tanımalarını daha yakından tanımalarını sağlayacak bir simetrik projeye daha ihtiyacımız var. Çünkü bu epey uzamış olan ilişkimizde karşılıklı olarak birbirimizi şüphesiz daha yakından tanımaya öğrenmeye ihtiyacımız var. Biz bu projeyle üstümüze düşeni bir kere daha yapıyoruz. Biliyoruz ki ülkelerinde pek çok AB ülkesinin nüfusundan daha fazla sayıda Türkün yaşadığı ortamlarda bile öğrenciler maalesef Türkiye hakkında yeterince bilgi sahibi olmayabiliyor. Bunda tabi bizimde sorumluluğumuz var. Bizimde kendimizi yeterince tanıtamamak gibi bir sorumluluğumuz var. Bu proje örnek bir proje olarak kendi simetrisini de yönetecektir yararlı olacaktır.”
“ŞİMDİKİ ÇOCUKLAR HARİKA 2016’DAN 1963’Ü ÇIKARACAKLAR ‘PEKİ BU ARADA NE OLDU’ DİYECEKLER”
Proje bittiği zaman 24 ay sonra öğrencilerle bir final programı yapacaklarını söyleyen Bakan Avcı, şöyle konuştu:
“Bisiklet vereceğiz, bilgisayar vereceğiz, satranç takımı vereceğiz ama çocuklar bu projenin de katkısıyla aykırı sorular sormayı da öğrenmiş olacaklar ve iki soru soracaklar. 1959’da ne oldu? Diyeceğiz ki, 1959’da TBMM’de AB’ye o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Toplumuna katılma kararını verdi. Peki 1963’te ne oldu? Diyeceğiz ki, 1963’te AB ile Türkiye arasında Ankara Anlaşması imzalandı. Şimdiki çocuklar harika. 2016’dan 1963’ü çıkaracaklar ‘peki bu arada ne oldu’ diyecekler. Ben cevabımı hazırladım. Eğer o tarihte hala buralarda olacaksak ve hala Milli Eğitim Bakanı olarak onlara bir cevap vermem gerekirse onlara çok sevgili bir hemşehrimizin İskenderiyeli ve İstanbullu şair Konstantinos Kavafis’in bir şiirini okuyacağım. Şiirin adı İthaki.”
Şiiri okumasının ardından Avcı, “Biz bu yolculuğu sevdik. Bu yolculuktan çok şey öğrendik, öğreniyoruz daha da öğreneceğiz. Günü geldiği zaman soruyu öyle sormayacağız. ‘Bizi alacak mısınız’ diye sormayacağız. ‘Arkadaşlar girelim mi’ diye soracağız” ifadelerini kullandı.
PROJE BÜTÇESİ 3 MİLYON 256 BİN AVRO
Toplantıda proje ve yarışma tanıtım filmlerinin gösterimi yapıldı. Toplam bütçesi 3 milyon 256 bin Avro olan projenin temel faaliyetleri ise AB konusunda bilgi düzeylerini ölçmek üzere ortaokul ve lise öğrencilerine anket uygulaması, resim, slogan, kısa öykü ve bilgi yarışmalarının düzenlenmesi, bilgilendirme materyallerinin hazırlanması, kapasite geliştirme eğitimlerinin verilmesi.
Bilgi yarışmaları, yalnızca AB Bilgi Merkezlerinin bulunduğu Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Van olmak üzere 21 ildeki 10.sınıf öğrencilerini kapsarken, 81 ilde yapılacak resim yarışması 7. sınıf, slogan yarışması 8.sınıf, kısa öykü yarışması ise 9.sınıf öğrencilerini kapsıyor. İki yıl süreli teknik destek projesi 2016 yılı sonunda tamamlanacak.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.