Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu’da 119 bin 820 üreticiye 280 milyon liralık Alan Bazlı Destek paralarının ödenmeye başladığını söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Alan Bazlı Destekleme ödemeleri hakkında yazılı bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Türkiye genelinde 388 bin 171 fındık üreticisi için 828 milyon liralık ödeme yapılacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca fındık için ödenecek alan destek ödemeleri üreticilerin TC kimlik numarasının son rakamına göre yapılacağı vurgulandı. Ordulu fındık üreticileri ise sabahın erken saatlerinden itibaren destek ödemelerinin yapıldığı bankalara akın etti. Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu’da da 119 bin 820 fındık üreticisine 280 milyon lira destek ödemesi yapılacağını söyledi. Destek ödemeleri hakkında açıklamalarda bulunan Yılmaz, vatandaşlardan destek paralarını fındık bakımında kullanmalarını istedi.
YILMAZ: "280 MİLYON TL DESTEK VERİLECEK"
Yapılan destek ödemeleri ile fındık üretimine önemli katkılar verildiğini belirten Kemal Yılmaz, "Bakanlığımızca 2009 yılından buyana Fındıkta Alan Bazlı Destek Ödemesi adı altında fındık üreticilerimize destekleme ödemesi yapılmaktadır. 2014 yılına kadar bu kapsamda verilen destekleme ödemesi yaklaşık 1,2 milyar TL’dir. 2014 yılı destek ödemeleri kapsamında bugünden itibaren Ordulu fındık üreticilerimize yaklaşık 280 Milyon TL tutarında destekleme ödemesi yapılacaktır. Verilecek bu destekleme ile 6 yılda ilimiz fındık üreticilerine 1,5 milyar TL’nin üzerinde destekleme ödemesi yapılmış olacaktır" dedi.
"DESTEK ÖDEMESİNİ FINDIK BAKIMINDA KULLANALIM"
Yapılan destek ödemelerinin fındıkta verime artırmaya yönelik kullanılması konusunda üreticiye uyarıda bulunan Yılmaz, "Bu çok ciddi bir destekleme tutarıdır. Fındığa verilen bu desteklemenin bir şekilde üretim artışı ve kaliteye yansıması gerekmektedir. Özellikle 2014 yılında yaşanan don olayı neticesinde fındık bahçeleri güçsüz ve zayıf düşmüştür. Üreticilerimiz, yeni sezon hazırlıklarının başladığı şu dönemde verilecek olan bu destekleme ödemesi ile bahçelerinin gübre ve ilaç gibi ihtiyaçlarını karşılamalıdırlar. Özellikle toprak tahlili sonucuna göre tespit edilecek olan fındık bahçelerinin gübre ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması gerekmektedir. Aksi takdirde yeni sezona güçsüz girecek olan dallardan istenilen ürünleri almamız mümkün değildir. Destek ödemelerini bahçelerimizin bakım işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla kullanalım ki fındıkta verim ve kalite artsın. Bu ödemeler sadece bir para girişi olarak gerçekleşmesinin yerine kaliteli, verimli ve sürdürülebilir bir fındık üretimi olarak uzun yıllar ilimiz üreticisinin yüzünü güldürmesini isterim" diye konuştu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.