8 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) bin 544 projenin katıldığı TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Mersin bölge finallerinde dereceye giren projeler, düzenlenen törende ödüllendirildi.
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından 12 merkezde düzenlenen yarışmada Mersin Bölgesi, Mersin, Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis, Karaman ve KKTC’den yapılan toplam bin 544 proje ile en çok proje gönderen bölgeler arasında Türkiye 3’sü oldu. Jüri üyeleri tarafından değer görülen 100 proje, 30 Mart-1 Nisan tarihleri arasında Yenişehir Kültür Merkezi’nde sergilendi. Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Temel Fizik, Uygulamalı Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Tarih ve Psikoloji olmak üzere toplam 10 dalda ödüle layık görülen projelerin açıklandığı ödül törenine Vali Özdemir Çakacak, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Rektörler, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu, il müdürleri, davetliler, yarışmaya başvuran öğrenci ve öğretmenler katıldı. Törende konuşan Vali Çakacak, gençleri merak etmeye ve bilimsel araştırmaya yönlendiren bu tür yarışmaların son derece önemli olduğunu belirterek, “Merak eden araştırır, okur, inceler ve proje ortaya koyarlar. Gün gelir bu projeler pratiğe dönüşür, uygulamaya geçer ve hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine değer katar. Bizler de idareciler olarak bununla gurur duyarız” dedi.
Mersin Bölgesi’nin en çok proje üreten 3’üncü bölge ve Mersin’in de bölge içerisinde 1’inci kent olmasına dikkat çeken Çakacak, "En büyük zenginliğimiz gençlerimizdir’ bilinci ile gençlerimize küresel ölçekte söz sahibi, daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye bırakmak adına ar-ge çalışmalarına önem veren, gençleri bilimsel araştırmaya özendiren böyle güzel etkinlikleri değerli buluyoruz. Hükümetimiz, son yıllarda eğitime, araştırmaya, ar-ge çalışmalarına ve inovasyona büyük önem ve destek vermektedir. Bu destekle, yapmayı hayal bile edemeyeceğimiz projeler, Türk bilim insanları tarafından başarıyla ortaya konulmaktadır. Uydular, insansız hava araçları, milli tanklarımız, milli gemilerimiz ve helikopterlerimiz; gençlerimizin okul sıralarında başlayan bu araştırıcı, geliştirici faaliyetleri ve iş hayatında devam eden girişimleri sonucunda dünya çapındaki projelerle ortaya konulmuştur” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası arenada hak ettiği yere gelmesi için gereken ışığın gençlerde var olduğunu kaydeden Çakacak, "Yarışmalar sayesinde gençlerimizin özgüvenleri artıyor. Ben yaparım duygusunu zihinlerine yerleştirdiğimiz anda gençlerimizin yapamayacağı şey yoktur. Sizler Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük bir devletin temsilcilerisiniz. Büyük düşünmeli, büyük idealler peşinde olmalısınız. Sizlere inanıyor, güveniyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, sizlerin omuzlarında yükselecektir” ifadelerini kullandı.
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ise birbirinden ilginç projeler üreten gençlerin bilime olan sevgisi ve inançlarının, onlara daima yol gösterici olmasını dileyerek etkinliğe destek veren tüm kurumlara teşekkür etti.
TÜBİTAK Mersin Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu da geçen yıla oranla Mersin Bölgesi’nden yapılan başvuru sayısının yüzde 32 arttığına dikkat çekti ve gençlere ödül olarak gökyüzündeki yıldızları verdiklerini, bu yıldızlardan alacakları ışıkla bilimin aydınlık yolunu daha da ışıldatmalarını diledi.
Konuşmaların ardından dereceye giren 35 proje açıklandı. Mersin, ödüle layık görülen 17 proje ile bu alanda da 1’inciliği elde ederken, 6 üçüncülük, 6 ikincilik derecelerinin yanı sıra 5 proje bölge finalisti olmaya hak kazandı. Dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.