İnegöl mobilya sektörü ile alakalı çeşitli iddialar ortaya atan ünlü tasarımcı Karim Rashid’e ticaretin önde gelen isimlerinden cevap geldi.
Rashid’in açıklamalarını değerlendiren İTSO Başkanı Metin Anıl, “İnegöllü mobilyacı arkadaşlar çok önemli bir projeye imza atarak Atölye İnegöl’ü kurdu. Geçtiğimiz gün açılışını yaptık. İnegöl mobilyasının bundan sonraki dönemde yeni modeller çıkartması, yeni dizaynlar yaratması adına fevkalade iyi bir kurum oluşturduk. Bu kurumun açılışına da dünyaca ünlü dizaynır Karim Rashid geldi. Tabi çok önemli bir isim, dünya çapında bir isim. Bu manada İnegöl mobilyasıyla alakalı bir takım tenkitlerde bulundu. İnegöl mobilyasını tanımadığını, İnegöl’deki dizaynı, modelleri beğenmediği konusunda bir takım vurgularda bulundu. Ben bunları doğal, normal karşılıyorum. Niçin normal karşılıyoruz? Karim Rashid denilen kişi dünya çapında bir dizaynır ve buraya arkadaşlar bunu İnegöl’e vizyon açması, yeni dizaynlar konusunda İnegöl mobilyacısına yardımcı olması konusunda davet ettiler. Zaten böyle bir vizyon çizmese, böyle bir tenkitte bulunmasa tuhaf olur. Çünkü biz dünyayla yarışma adına bu çalışmaları yapıyoruz. Yeni modeller için bu çalışmaları yapıyoruz. Bu arkadaş zaten bunları aşmış, dünya çapında bir kişi olmuş. Bizim bunun görüşlerinden, tenkitlerinden faydalanmamız icap eder diye düşünüyorum. Olumlu tenkitler olarak görüyorum. Onun yaptığı tenkitleri değerlendirerek yolumuza devam etmeliyiz. Ben bu tenkitlerin faydalı olduğu kanaatindeyim. Bundan ders çıkararak yolumuza devam edeceğiz. Dünyayla rekabet edebilir bir hale gelmenin çalışmalarını hep birlikte yapacağız” diye konuştu.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, “Karim Rashid dünyaca ünlü bir tasarımcı. Kendisi öncelikle bir mobilya tasarımcısı değil, genel bir tasarımcı. Karim Rashid yüzük tasarımı da, kıyafet tasarımı da, mekan tasarımı da yapıyor. Tabii İnegöl mobilyasını duymadığı sözü belki biraz nefsimize ağır gelebilir, ama bizler İnegöl mobilyasını bütün dünyaya tanıttık mı da 350 milyon dolar ihracat yapıyoruz? Yani İngiliz vatandaşı olan, Amerika’da yaşayan bir ünlü tasarımcının İnegöl mobilyasını duymaması çok doğal bir şey. Olabilir, bu bizi üzmemeli, komplekse sokmamalı, bence kamçılamalı diye düşünüyorum. Daha önce İtalya’da 150-200 yıllık tasarım ofisleri veya dünyadaki tasarım ofisleri ilk kurulduklarında uzay üssü gibi kurulmamış. Muhakkak buradaki Tasarım Merkezi de kendini geliştirecektir. Yani ben kişilerin sözlerine takılıp kalmıyorum. Bizim için önemli olan hedeftir. 10 sene önce 20 milyon dolar mobilya ihracatı yapan İnegöl, geçen sene 360 milyon dolar ihracat yaptıysa, bu işi 18 kat büyüttüyse, Mobilya Organize Sanayi Bölgesi, Mobilya Müzesi, Mobilya AVM’yi yapıyorsa, demek ki biz iyi ve doğru yoldayız. Evet, daha hızlı koşabiliriz. Güzelliğin üst sınırı yok, güzelin güzeli var” diye konuştu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.