Restoranlar da ortaya çıkan yemek atıkları, Türkiye’de ilk kez kullanılan kompost cihazı sayesinde kokusuz gübreye dönüştürülerek doğaya kazandırılarak doğayı metan gazı etkilerinden koruyor.
Beşiktaş Belediyesi ve TURYİD işbirliği ile gerçekleştirilen proje sayesinde belirli kriterleri taşıyan restoranlarda uygulanan kompost cihazı atıkları kokusuz gübreye dönüştürüyor. Uygulanan proje kapsamında restoranlarda çıkan yemek atıkları makinenin özel hava filtreleri sayesinde işleme konuluyor. Belirli işlemlerden geçen atıklar daha sonra toprakta kullanılmak üzere gübreye dönüşüyor. Zararsız olarak gösterilen gübre ise enerji verimliliği ve çevre dostu olması yönüyle dikkat çekiyor. Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar’ın desteğiyle Beşiktaş Ulus Parkına koyulan kompost makinesinden ilk gübre elde edildi.
“CİHAZ SAYESİNDE KÜRESEL ISINMA AZALMASI SAĞLANACAK”
Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın da katıldığı bir toplantıda tanıtımı yapılan organik atıkların yönetimi firmasının yöneticilerinden Mehmet Başaran, cihaz sayesinde metan gazı salınımının en aza düşürüleceğini dile getirerek, “ Bu cihazlar yemek atıklarının kompostlaştırılması için kullanılan kompost cihazlarıdır. Yemek atıklarının biyokimyasal olarak parçalanması yönetimi ile doğal gübre elde ediliyor cihazlardan. Bu şekilde hem yerinde yapılan bir işlem olduğu için hem bu atıklar sahasına giderken karbondioksit salınımı yapılmamış oluyor hem de atık sahalarında metan gazı salınımı olmamış oluyor. Böylece küresel ısınmanın azalmasına çok önemli katkılar sağlanıyor. Ayrıca çıkan kompost ise topraktaki ekolojik hayatın devamında önemli bir madde olarak kullanılıyor” dedi.
“AMACIMIZ BU UYGULAMANIN YAYGINLAŞMASI”
İngiltere’den gelen kompost cihazının gıda atık hacmini azaltarak organik gübreye çevirdiğini belirten TURYİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslı Pasinli, “Biz burada atığın çok yoğun olduğu restoranlar sektöründe atıkların, yerinde bertaraf edilmesini sağlıyoruz. Bu sayede ortaya çok kıymetli olan bir kompost çıkıyor. Bu gübre muz kabukları, portakal kabuğu ve yumurta kabuklarından ortaya çıkan bir gübre oluyor. Bu cihazları Türkiye’ye 2 adet getirdik asıl amacımız daha büyük otellerde, alışveriş merkezlerinde kullanmak. Bu sayede ilk makinemizi kurduk ve çok kıymetli gübremizi oluşturduk” şeklinde konuştu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.