Röntgeni Gören Doktor Anne - Babaya Saldırdı... Çin'de iğne yutan 1 yaşındaki bebek acilen hastaneye getirildi, bebeğin boğazına takılan iğne 4 cm olarak ölçüldü.Daily Mail'de yayınlanan habere göre, Çin'de 1 yaşındaki bebek 4 cm'lik iğne yuttu.
Xi'an adındaki bebek metali yuttuktan saatler sonra hastaneye yetiştirildi.4 cm'lik iğnenin bir ucu bademciklerine değerken diğer ucu gırtlağındaydı. Acilen çıkarılmazsa iç kanamaya veya enfeksiyona neden olabilirdi.
Doktorlar iğneyi çıkarmak için ince, esnek, ucunda kamera bulunan boruyu bebeğin boğazına sokarak endoskopi işlemini gerçekleştirdi.Operasyon bebeğin çığlıkları arasında sadece 30 saniye sürdü. Yapılan açıklamaya göre bebeğin durumu iyi.
Yabancı cisim yutma vakaları genellikle 3 yaşından küçük çocuklar arasında gerçekleşiyor. Bozuk para ve kılçık en çok karşılaşılan yabancı cisimler.Normalde cisimler, doğal yollarla atılabiliyor ancak ince ve sivri cisimler organlara batabiliyor. Cisim, endoskopiyle alınamayacak kadar büyükse ameliyat gerektiriyor.
Küçük çocuklar yapılarındaki meraklılık ve araştırma özelliklerinden dolayı her türlü yabancı cismi ağızlarına götürmeye ve yutmaya eğilimlidir. Ayrıca diş sayısı ve yapılarının yetersiz olması besinleri çiğnemeden daha büyük lokmalar halinde yutmalarına yol açar. Ağızlarında bir şeyler olmasına rağmen konuşmaya, gülmeye, koşmaya ve oynamaya devam edebilirler.
Kuruyemiş Ve Oyuncak Parçaları Risk Oluşturur
Özellikle 1 ile 2 yaş arası çocuklarda yabancı cisim yutma ve buna bağlı solunum sorunları sıktır. Solunum yollarına kaçan yabancı cisimler arasında en sık saptananlar; çekirdek, fındık, fıstık gibi kuru yemişler, kuru üzüm, çiğnenmemiş besin artıkları ve oyuncak parçalarıdır.
Bu tür besinler ve küçük parçalı oyuncaklar/cisimler 3 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir. Unutmamak gerekir ki; 1 yaşın altında çocuklarda yabancı cisimler ölüm nedenleri arasında 5. sıradadır. Solunum sistemine kaçan yabancı cisimler ani solunum sıkıntısı, morarma, öksürme ile kendini gösterirler.
Bu durumda saniyeler içinde çocuk kaybedilebilir; acil servise ulaşıncaya kadar hızlı bir şekilde ağız içi parmakla kontrol edilip cisim çıkartılmaya çalışılmalı, çocuk ayaklarından baş aşağı tutulup sırtına elle vurularak cismin çıkartılmasına yardımcı olunmalı ve solunum durması söz konusuysa ağızdan ağza yapay solunuma başlanılmalıdır.
Piller Ve Mıknatıs Parçaları Bağırsak Delinmelerine Neden Olabilir
Sindirim sistemine kaçan yutulan cisimlerin çok büyük kısmı ise çocuğa zarar vermeden bağırsaklar yoluyla atılır. Özellikle zehirlenmeye ve bir yerde takılmaya neden olabilecek yabancı cisimler tanımlanmalı ve erken çıkartma işlemi yapılmalıdır.
Çocuklar genellikle oyuncak parçaları, metal para, çivi, vida, pil gibi maddeler yutarlar. Temizlikte kullanılan kireç çözücü, deterjan, yumuşatıcı gibi sıvı yabancı cisimler içerdikleri asidik ya da bazik madde oranına göre yemek borusu ve midede hasar yapabilir ya da zehirlenmelere yol açarlar. Yutulan katı yabancı cisimlerin çok büyük kısmı ise yemek borusunun başlangıç kısmına takılır.
Yemek borusunu geçip mideye ulaşan cisimler genellikle sorunsuz olarak kendiliğinden çıkarlar. Nadiren uzun/geniş cisimler mide çıkışında ya da ince bağırsak kalın bağırsak birleşim yerinde takılabilirler. Sindirim sisteminde takılan cisimlerin ise kimyasal ya da mekanik yollarla sıkıntı yaratma riskleri vardır. .
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.