İlk kez gerçekleştirilen Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi’nde yurtiçi ve yurtdışından katılım sağlayan akademisyenler, "Çocuk Kentsel Dönüşümün Neresinde" konusunu masaya yatırdı. Tüm katılımcıların sek sek oynayarak içeri alındığı kongrede çocuklar kendileri için hazırlanan özel stantlarda gönüllerince eğlenme imkanı buldu.
Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen 1’inci Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi’nde çocukların kentsel dönüşümdeki yeri tartışıldı. Tüm katılımcıların sek sek oynayarak içeriye alındığı kongrede yetişkinler biraz zorlanırken minikler de eğlenceli anlar yaşadı. Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleşen kongreye Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Aslan, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak çok sayıda akademisyen, çocuk ve vatandaş katıldı.
‘Çocuk için Çocukla Birlikte’ sloganıyla başlatılan proje kapsamında akademisyenler “Çocukların Şehri” temalı sunumlar gerçekleştirirken Yerel yönetimlerin çocuklara daha yaşanılabilir bir çevre sunmak için neler yapabilecekleri de konuşuldu. Program kapsamında bir çok belediye kurduğu stantlarda çocuklar için gerçekleştirilen projelerini tanıttı. Miniklerin çok sayıda etkinliğe katılabildiği kongrede, küçük mucitler tarafından hazırlanan projeler de görücüye çıktı.
ÇOCUKLARIN GELECEĞİ AKADEMİSYENLER TARAFINDAN ELE ALINDI
Projenin amaçlarına ilişkin bilgiler veren Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. M. Cemil Aslan, ”Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi Belediyeler Birliği bünyesinde kurduğumuz şehir politikaları merkezimizin ikinci etkinliği. Birinci etkinliğimiz Bilge Mimar Turgut Cansever Sempozyumuydu. Turgut Cansever’in geleneksel ve İslami mimarı üzerindeki etkilerini, tezlerini, yaklaşımlarını akademisyen hocalarımız ve bilim adamları tartıştı” dedi.
Çocukların projede söz sahibi olmasını istediklerini belirten Aslan, ”Turgut Hocanın en önemli özelliklerinden bir tanesi en umutsuz zamanlarda bile umudu vurgulamasıydı. Umut kelimesini bütün kültürde çocuklar çağrıştırdığı için biz bu anlayışımızı devam ettirmek açısından 1’inci Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi’ni düzenledik. Burada amaç yaptıklarımızla yüzleşmek. Hatalarımız varsa bunları görmek. İyi bir şehir çocuk dostu bir şehir ve geleceğimiz diye adlandırdığımız çocuklara ilişkin daha yaşanılabilir mekanlar oluşturmak ve neler yapabiliriz noktasında uygulamacılarla, belediyeleri bir arya getirmek. Bilim adamlarını bir araya getirmek. Bu konuları tartışmak ve onlara iyi bir gelecek bırakmak adına. Cesaretle yaptıklarımızla yüzleşmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
"TOPLUMUN BÜTÜN RENKLERİNE TALİBİZ"
Toplumdaki bütün katmanları arasında hiçbir renk ayrımı yapmadıklarını sözlerine ekleyen Aslan, “Geniş bir şekilde bir mutabakata varır mıyız arayışı içerisindeyiz. Toplumun bütün renklerine talibiz. Burası da çok renkli gördüğünüz gibi sadece bilim adamları değil. Bunun dışında belediyelerimizin çocuklarına yönelik olarak yaptıkları etkinlikler var. Burada her belediye bir taraftan kendi etkinliklerini düzenliyor. Neler yaptığını diğer belediyelere bildiriyor. Diğer taraftan İyi uygulama alanlarının ortak bir sergi noktası burası. Burada herkes birbirinden daha iyi şeyler öğrenmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.
MİNİK MUCİTLER PROJELERİNİ TANITTI
Kongrede kurulan stantlarda geliştirdiği dik oturtan sandalye ile katılan Ayşe Sena Börk, “Ben bir Proje tasarladım projemin adı Dik Oturtan Sandalye, sandalye bizim kambur olmamızı engelliyor. Mesafe sensörü sayesinde dik oturup oturmadığımızı anlıyor ve eğe dik oturmuyorsak alarm devreye giriyor. Bu şekilde kamburlukları önlüyor. Ben bu proje il e Türkiye’deki kamburluk oranını en aza indirmeyi amaçladım” dedi.
Salona sek sek oynayarak girdiğinde çok heyecanlandığını belirten Firdevs Gül Yıldırım isimli vatandaş, en son ortaokuldayken oynamıştım. 26 yaşındayım yaklaşık 10 yıl olmuş oynayalı. Güzel oldu” diye konuştu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.