Adını Sinir otu, damar otu veya dar yapraklı sinirli ot bitkisi olarak duymuş olabilirsiniz. Bir çok hastalığın bitkisel tedavisinde kullanımı vardır. Özellikle çayı hazırlanarak veya cilt bakımında maskesi yapılarak kullanılır. Apse, çıban, tümör, egzama, parazitlere karşı ve sivilce akne siyah noktaların tedavisinde kullanımı başlıca faydaları arasında gösterilebilir.
Sinir Otu Nedir? Diğer ismiyle damar otu (Bilimsel Adı: Plantago) ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen çok yıllıklı bir bitkidir. Bağcı yaprağı olarak da bilinir. Uzunluğu 7 ile 90 santimetre arasında değişebilen sinirli ot genellikle boş arazilerde, çam ormanlarında, çayırlarda, su kenarlarında ve bataklıklarda yetişebilmektedir. Nisan ile Ekim ayları arasında çiçekleri açar.
Nerede Bulunur? Ülkemizde Kars, Bingöl, Sakarya, Elazığ, Nevşehir, Balıkesir, Muğla, Giresun, Maraş, İstanbul, Amasya, Çanakkale ve daha bir çok il ve bölgede sinir otu ile karşılaşmanız mümkündür.
Sinirli Ot – Damar Otu Bitkisinin Faydaları;
Apse ve çıbanı iyileştirir.
Siğillere iyi gelir. Bu yüzden bir çok yörede siğil otu olarak da bilinir.
Damar otu balgam söktürücüdür.
Göğüsü yumuşatma özelliği vardır.
Kabızlığa karşı kullanılır.
Sinirli otun idrar söktürücü özelliği vardır.
Parazit düşürmede oldukça etkilidir.
Mide ağrılarına karşı kullanılması tavsiye edilir.
Rahim kanseri hastalarına tavsiye edilir.
Damar tıkanıklığına karşı kullanılması tavsiye edilir.
Egzama gibi cilt hastalıklarını iyileştirdiği görülmüştür. Egzamaya karşı Defne Yaprağı ve Beyaz Dut ile Egzama Kürü başlıklı makalemizi mutlaka inceleyin.
Sinir otunun tümörlü hücrelerini onarıcı özelliği vardır.
Yaprakları cilt bakımında kullanılır. Sivilce, akne ve siyah noktaları geçirir.
Gizli Şeker hastalığına karşı da oldukça faydalıdır.
Sinirli Ot – Damar Otu Nasıl Kullanılır?
Egzama tedavisinde kullanmak için ilk olarak damar otunun yapraklarından bir lapa elde etmelisiniz. Hazırladığınız bu lapayı egzamalı bölgelerinize sürerek uygulayın.
Apse ve çıban tedavisinde kullanmak için ilk olarak damar otunu sıcak bir suyun içerisinde bekletin. Yumuşayan otu problemli bölgenize sürün ve o bölgeyi sarın.
Balgam söktürme, göğüs yumuşatma, kabızlık ve idrar söktürme amacı ile kullanacaksanız günde 2 veya 3 fincan sinirliot ile hazırlanan çayı içmelisiniz. ( Çayın tarifini yazımızın devamında bulabilirsiniz.)
Parazit düşürme etkisinden faydalanmak için ilk olarak damar otunun yapraklarını dövün. Ardından bu dövülmüş yaprakları yutun.
Mide ağrılarını gidermek için faydalanacak iseniz yapmanız gereken yalnızca taze sinir otu yapraklarını direkt olarak yemek.
Eğer rahim kanseri tedavisinde kullanmak isterseniz hazırlayacağınız çay ile rahmin yıkanması gerekmektedir.
Damar tıkanıklığı tedavisinde sinirliot bitkisini kullanmak için taze yaprakları ile hazırlanmış çayını içmeniz gerekmektedir.
Sinir Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?
1 su bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış damar otunu ekleyin. Karışımı 2 dakika kaynatın. Ardından ocağın altını kapatın ve 10 dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzerek tüketebilirsiniz.
Cilt Bakımında (Akne, Sivilce ve Siyah Nokta Tedavisi) Sinir Otunun Kullanımı
Sinir otu bitkisinin yaprakları sivilce, siyah nokta ve akne gibi ciltteki lekelerinin giderilmesinde kullanılır.
Nasıl Yapılır? Sinirli otun yapraklarını havan yardımıyla ezerek suyunu çıkartın. Elde edeceğiniz sinir otu suyu ile cildinize kompres yapın. 30 dakika bekledikten sonra durulayabilirsiniz. Özellikle ciltteki sivilcelerin hızlı bir şekilde geçmesini sağlayacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.