Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) ve Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Cumhuriyet’in 100. yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılabilmesi için ihracata yönelik katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğini bildirdi.
Sönmez yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluşunun 100. yılı olması nedeniyle büyük önem taşıyan 2023 hedeflerine ulaşma noktasında ekonomide planlı bir büyümeye ihtiyaç olduğunu söyledi. 2023’te ihracat hedefinin 500 milyar dolar olarak belirlendiğini anımsatan Sönmez, bu hedefe ulaşılabilmesi için Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı verilere göre her yıl ihracatta yüzde 12’lik bir büyümeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
“TARIM MASTIR PLANI HAZIRLANMALI”
Türkiye’nin hedefe ulaşmasının imkansız olmadığının altını çizen Sönmez, toplumun tüm kesimlerini kapsayan planlı bir büyüme modelinin belirlenip vakit kaybetmeden yaşama geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için tarımın lokomotif sektör olması gerektiğini vurgulayan Sönmez, her bölge için acil olarak tarım mastır planı hazırlanması ve bölgesel tarım teşvikleriyle ihracata yönelik katma değeri yüksek ürünlerin planlı bir şekilde üretiminin sağlanması gerektiğini kaydetti.
Çukurova’nın tarımsal üretim potansiyelinin harekete geçirilebilmesi durumunda ihracatın en önemli argümanlarından biri haline getirilebileceğini aktaran Sönmez, dünyanın en verimli ovaları arasında yer alan Çukurova topraklarının ölçülemeyecek kadar değerli bir hazine olduğunu söyledi. Çukurova’nın bazı alanlarında yılda üç ürün alınabildiğini vurgulayan Sönmez, “Geçmişte tarım sektörüyle ülke ekonomisinin lokomotifi olan Çukurova, yeniden bu misyonu üstlenebilir” dedi.
“TARIM İHTİSAS BÖLGESİ KURULMALI”
Çukurova’nın toprak ve iklim yapısı göz önünde bulundurularak, bu bölgede üretim yapan çiftçiler için özel teşvikler uygulanması gerektiğini kaydeden Sönmez, bölgenin tarım potansiyelinin hareke geçirilmesi ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesiyle Çukurova’nın Cumhuriyetin 100.yılında ülkenin en fazla katma değer yaratan bölgeleri arasına girebileceğini vurguladı. Geçmişte ‘Tarımın başkenti’ olarak gösterilen ancak yıllar içerisinde bu unvanını kaybeden Çukurova’nın özüne dönmesi gerektiğini dile getiren Sönmez, Tarım İhtisas Bölgesi’nin kurulmasının da yine 2023 hedefleri için önemine vurgu yaptı.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.