Sporun evrensel kavramı “Fair Play” olgusunu ülke genelinde yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen Fair Play Üniversiteler Kervanı’nın ilk durağı İstanbul Esenyurt Üniversitesi oldu.
İESU Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öncülüğünde gerçekleşen Üniversiteler Fair Play Kervanı Projesi Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Lise ve üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen panele Esenyurt Kaymakamı Ekrem İnci, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Spor A. Ş. Genel Müdürü İsmail Özbayraktar, Türkiye Fair Play Komisyonu Başkanı Murat Özbay, Uluslar arası Fair Play Komitesi Üyesi, Avrupa Fair Play Birliği Başkan Yardımcısı, Türkiye Fair Play Komisyonu Üyesi Erdoğan Arıpınar, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Milli Güreşçi Mustafa Dağıstanlı ve Fair Play Komisyon üyeleri ile Milli sporcular katıldı.
“Fair Play’in amacı gençlerimize sporu sevdirmek, sporda centilmenliği öğretmek ve spor ruhunu aşılamaktır” diyen İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cuma Bayat, paneli düzenleyen Milli Olimpiyat Komitesi’ne teşekkür etti.
Fair Play’in gençleri ortaöğretime kadar inmiş olan uyuşturucudan kurtarmanın bir alternatifi olarak önümüze çıktığını ifade eden Prof. Dr. Cuma Bayat, bu kervana gençlerimizi ne kadar çok kanalize edersek onları sokaktan kurtarmış oluruz. Milli Olimpiyat Komitesi gençlere üniversiteler üzerinden ulaşmayı hedeflemiştir. Bu hedefinde de çok isabetli bir seçim yapmıştır” ifadelerini kullandı.
Bilgisayarın yaygınlaşmasıyla gençlerin sanal dünyanın esiri olduğunu hatırlatan Bayat, “Zamanlarını daha çok sanal ortamda geçiriyorlar. Biraz da gerçeklere dönsünler. Spor onları gerçeklerle birleştiriyor. Spordaki yıldızlarımızı takip etsinler. Onlar nasıl yıldız olmuşlar? Nasıl dünya gündemine çıkmışlar? Bunların karşılığı olan emekler nelerdir? Bunları verdikleri takdirde ancak bu seviyelere ulaşabilirler. Biraz bunları takip etsin gençlerimiz. Kendilerine idoller seçsinler. Hangi sporu seviyorlarsa o spordaki başarılı olan yıldızlarımızı takip etsinler. Ancak o zaman kendilerini sanal ortamdan ve uyuşturucu ortamlarından çok daha kolay bir şekilde koruyabileceklerdir” tavsiyelerinde bulundu.
Gençlere her türlü müsabakada vicdanlarının sesini dinlemelerini tavsiye eden Türkiye Fair Play Komisyonu Başkanı Murat Faruk Özbay, geleceğin sporcularının, öğretmenlerinin spor fakültelerinden yetişeceğini bu nedenle kendilerinin de Fair Play ruhunu aşılamaya üniversitelerden başladıklarını dile getirdi.
‘Eğer bugüne kadar topluma Fair Play eğitimi verilseydi bugün holiganizm diye bir şey kalmayacaktı’ diyen Uluslararası Fair Play Komitesi Üyesi, Avrupa Fair Play Birliği Başkan Yardımcısı, Türkiye Fair Play Komisyonu Üyesi Erdoğan Arıpınar, “Deplasman yasağı yapacağımıza toplumu eğitmemiz lazım. Önce eğitimi hızlandıralım ki deplasman yasağına gerek kalmasın” dedi.
Böyle bir organizasyona katılmanın kendisi için bir onur olduğunu ifade eden Eczacıbaşı Vitra Spor Kulübü Voleybol Oyuncusu, A Milli Voleybolcu Büşra Cansu, ahlaki açıdan centilmenliği benimsemenin sadece sporda değil hayatın her alanında her kapıyı açabileceğini dile getirdi.
Sporun nasıl hayatın bir parçası ise Fair Play ruhunun da öyle olması gerektiğine vurgu yapan Anadolu Efes Spor Kulübü Basketbol Oyuncusu, A Milli Sporcu Doğuş Balbay, “Sporun içinde doğruluk ve dürüstlük olduğu zaman şiddetten, kavga ve küfürden uzak kalınabilir” diye konuştu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.