Cumhuriyet’in 100. Yılında Tarım adlı panelde konuşan Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun Düzce’nin 75 bin hektar tarım alanı, 60 bin büyükbaş ve 19 bin küçükbaş hayvanı ile tarım potansiyeli oldukça yüksek bir şehir olduğunu söyledi.
Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Düzce Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen Cumhuriyet’in 100. Yılında Tarım adlı panel, İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, tarım reformuyla toplumların yerleşik hayata geçtiğini belirterek sözlerine başladı. Bu süreci sanayi devriminin izlediğini, insanların mal ve hizmet üreticisi konumuna yükseldiğini söyleyen Sevcan Öztemiz, sürecin endüstri 4.0 ve 5.0’la devam ettiğini, artık bilgi ve teknolojilerin tarıma entegre edilen bir sürece evrildiğini belirtti. Cumhuriyetin ilanından günümüze ülke tarımının tarihsel sürecinden de bahseden Öztemiz, verim ve kalitenin artırılması ile tarımsal üretim planlamasının önemine vurgu yaparak sözlerini sonlandırdı.
Düzce Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce’nin 75 bin hektar tarım alanı, 60 bin büyükbaş ve 19 bin küçükbaş hayvanı ile tarım potansiyeli oldukça yüksek bir şehir olduğunu dile getirerek bu panelin Düzce’de yapılmasını da önemli bulduğunu sözlerine ekledi.
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Cumhuriyet ile birlikte tarımın en önemli ve değer verilen sektörlerin başında geldiğini ifade etti. FAO’nun gıda güvenliğini temin etmek için çalıştığını belirten Ayşegül Selışık, yapılan projelerden örnekler paylaştı. Covid-19 sonrasında tarımın ve gıdanın daha önemli hale geldiğinin altını çizen Selışık, iklim değişikliği sebebiyle kaynakların verimli kullanılması gerektiğini söyleyerek konuşmasını noktaladı.
“Tarımda iyi olan kazanacak”
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Cumhuriyet’in 100. Yılında Tarım panelini çok anlamı bulduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte tarımda iyi olanın kazanacağına işaret etti. Türkiye’nin ikinci yüzyılına girdiğini dile getiren Rektör Sözbir; tarımın güvenliği, doğru tarım, kaynakların optimum kullanılması gibi konular üzerinde durarak, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile tarımda verimin düştüğüne ve paneldeki bilgilerin bu dahilde önem taşıdığına dikkat çekti.
Konuşmalar sonrasında programın oturumlar bölümüne geçildi. Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Güngör’ün yönetiminde birinci oturumda, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanlığı’ndan Şube Müdürü Necati Cem Aktuz “İklim Değişikliği Özelinde Tarım Politikaları”,
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yener Ataseven “Cumhuriyetten Günümüze Türkiye’de Uygulanan Tarım Politikaları” başlıklı sunumlarını katılımcılarla paylaştı.
İkinci oturumda ise Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan “Tarımsal Atıkların Kullanım Alanları ve Türkiye Tarımsal Atık Potansiyeli”, Zir. Müh. Mustafa Acar “Enerji Tarımı”, Bolu Güç Birliği Enerji Yatırım A.Ş.’den Fatih Özdemir ”Bolu İlinde Tarımsal Atıklardan Elektrik Üretimi ve Tesis Atığı Biyoçarın Tarım ve Endüstri Alanlarında Değerlendirilme Potansiyeli”, Çevre ve Şehircilik Uzmanı Münüre Türkmen ise “Biyobozunur Atıkların Yönetimi Ve Mevzuat” başlıklı konuşmaları ile programa katkı sağladı.
Düzce Belediyesi Konferans Salonu’nda ikinci gün gerçekleştirilecek “Tarımsal Desteklemeler”, “Düzce Tarımında Örnek Çiftçi Uygulamaları” ve “Tarım Sokağı Lezzetleri” programları ile “Cumhuriyet’in 100. Yılında Tarım” adlı panel sona erecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.