Gaziantep’in Şahinbey İlçesine bağlı Sarıt Mahallesinde trafonun sürekli patlaması ve elektriklerin kesilmesi köylüleri çileden çıkardı.
Köylüler, elektriklerin sürekli kesildiğini ve bu nedenle elektronik eşyalarının bozulduğunu iddia ederken, yetkililerin konuya çözüm bulmasını istediler. Köyün yaklaşık yarısının elektriğini karşılayan trafonun çocuklar için de büyük bir tehlike oluşturduğunu söyleyen köylüler, kapağı açık olan trafonun tellerinin açıkta olduğunu ve bu nedenle çevrede oyun oynayan çocuklar için büyük tehlikeye yol açtığını belittiler. Trafoda sürekli patlamalar olduğunu iddia eden köylüler, köyün yarısında elektrik sıkıntısı yaşanırken bir çok yerde ise sokak lambalarının gündüz bile açık olduğunu ifade ettiler. Şikayetlerini dile getirmek için trafonun başında toplanan köylüler, yetkililere seslenerek çözüm istedi.
Trafonun köyün elektriğini kaldırmadığı için patlamalar meydana geldiğini söyleyen Ökkeş Bulut, ”Buranın sıkıntısı, trafo kaldırmıyor. Köyün yarısının elektriği bu trafoya bağlı. Trafonun gücü yetmediği için halini görüyorsunuz. Haftanın 2 günü köyün yarısında elektrik yok. 5 - 6 günü var. Fakat bizim ana sorunumuz bu 15 - 20 köylük Bostanlı hattında 10 yıldan beri bu elektriğe çözüm bulamadılar. Şimdi elektrik konusunda orta çağın gerisindeyiz desek, inanın. 15 -20 köyün olduğu bu hatta haftanın 1 - 2 günü garanti elektrikler kesiliyor. Zaten günlük sabahtan akşama kadar 50 ile 60 defa elektrikler gidip geliyor. Bizim bu trafoyu da görüyorsunuz. Artık her gece TEDAŞ görevlileri gelip yapmaktan usandı, biz de kendilerine ihbarda bulunmaktan usandık. Arayıp elektriğimiz gitti, trafoda yangınımız var diye. Arada bir yangın çıkıyor. Burada çocuklar oynuyor. Çocuklar gelip burada oynuyor ve kapağı hep açık. En ufak bir şey olma çocuklar elektrik akımına kapılır” dedi.
Elektrik kesintisinin köy hayatının her alanında sorunlara neden olduğunu belirten Şahin Yavuz, ”Köyümüzde güzel bir akar suyumuz yok. Hayvanları sulayacak suyumuz yok. Eğer bu trafo patladığı zaman belki bir pet suyla idare edebiliriz ama bu hayvanları neyle sulayacağız? Hayvanlar susuz kalıyor, milli gelir yok oluyor. Bunlar canlı, buzağı da ölebilir, ineklerimiz de ölebilir. Yani bu trafo değiştirilse ne olur. Yer geldiğinde bir elektrik kaçağı olsa ya da elektrik parasının bir makbuzunu yatırmasan gelip kesiyorlar. Onu kesmeyi biliyorlar da bu trafoyu neden yapmıyorlar? Yani bizim suçumuz ne? Bizim suçumuz köyde yaşamak mı? Şehirde yaşayan insanlarda da olabilir ama köy yaşantısının böyle mi olması gerekiyor? Yani bizim sorunlarımızı neden ele almıyorlar, neden bu sorunlarımıza eğilmiyorlar. Ayrıca bu elektrik yapılalı 3 yıl oldu. 3 yılda bu hale gelen elektrik trafosu neden böyle oluyor? Biz çok rahatsızız. Onun için mümkün mertebe ilgililere duyurmak istiyoruz. Bu trafomuzun bir an önce değiştirilmesini istiyoruz. Sorunlarımızın giderilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yetkililere durumu iletmelerine rağmen sorunun bir türlü çözülmediğini söyleyen Şerif Yavuz, “Biz birkaç defa dilekçeyle TEDAŞ müdürüne durumu ilettik. Biz bundan çok rahatsızız. Hepimiz şikayetçiyiz. En büyük temennim Sarıt Mahallesinde olan trafonun bir an önce yapılmasını rica ediyorum” dedi.
Elektrik kesintileri nedeniyle elektronik eşyalarının sık sık bozulduğunu iddia eden Cemil Demir ise, ”Elektriklerimiz günlerce gelmiyor. Elektriğin gidip gelmesinden dolayı beyaz eşyalarımızın hepsi bozuluyor. Çok rahatsız oluyoruz. Buz dolaplarımız yanıyor, çamaşır makinelerimiz yanıyor. Sokak lambalarımız düzenli yanmıyor. Yanarsa da birkaç gün sonra yanıyor” şeklinde konuşarak yetkililerin konuyu çözmesini istedi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.