Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma enstitüsü verilerine göre Türkiye’de son 24 saat içinde 40 deprem meydana geldi. Gün içinde yaşanan depremlerde en büyük deprem 4.2 ile Girit adasında meydana geldi.
Yetkililer yaşanan depremlerde vatandaşların tedbiri olması gerektiği Türkiye’nin deprem fayları üzerinde olduğunu belirtirken “Deprem öldürmez bina öldürür” diyerek binaların sağlam yapılması ve çok yüksek katlı yapılmaması gerektiği aktarıldı.
Depremler, yerkabuğundaki fay adı verilen kırıklarda meydana gelir. Faylar, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (gerilme, sıkışma veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur. Gerilme levhaların kademeli hareketi sonucunda yerkabuğunun değişik noktalarında meydana gelir. Depremler, kayalık bir alanda oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle olur. Bu hareket, kayanın en zayıf noktasında kırılmasıyla yeni bir fay oluşturabilir yada kaya var olan fay boyunca kayar. Bunun sonucunda, gerilmenin boşalmasıyla olağanüstü büyük boyutta enerji açığa çıkar. Bu enerjinin çevredeki kaya kütlelerinde oluşturduğu titreşim depremi yaratır. Depreme yol açan kayalardaki kırılma yada kaymanın başladığı noktaya deprem odağı, bu noktanın tam üzerine rastlayan alana da deprem merkezi denir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.