Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye’de görülen önemli hayvan hastalıklarından olan şap hastalığının kontrolü için aşılama programlarına devam ediyor. Bu kapsamda 2015 yılı ilkbahar aşılama programı Şubat ayı itibarı ihtiyaç duyulan 13 milyon doz aşının tamamı İl Müdürlüklerimize gönderilmiş olup 18 milyon doz da stokumuz mevcut.
Bakanlık önemli hayvan hastalıklarından olan hayvan ve hayvansal üretimi etkileyen, bunların ihracatını engelleyen ve dolayısı ile ciddi ekonomik kayıplara sebep olan şap hastalığını kontrolü için ülke genelinde aşılama programına devam ediyor.
Şap hastalığının kontrol ve eradikasyonuna yönelik yeni bir yaklaşımla yeni bir proje hazırlayan Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, “Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı” 2014 yılından itibaren uygulanmaya başlandı. Uygulanan proje sonrasında Şap hastalığı mihraklarında önemli düşüşler görüldü ve hastalıkla mücadelede büyük başarı sağlandı.
Şubat ayı itibariyle Şap hastalığı ile mücadele kapsamında uygulanacak 2015 yılı ilkbahar aşılama programı başlatıldı. Buna göre, ihtiyaç duyulan 13 milyon doz aşının tamamı İl Müdürlüklerimize gönderildi. Stoklarımızda 2015 yılı Sonbahar dönemi şap aşılamasında ve oluşabilecek mihraklarda kullanılmak üzere 18 milyon doz tetravalan şap aşısı mevcut.
Bakanlık bütçe imkanları ile ülkemiz ihtiyacının tümünü karşılayacak miktarda üretilen aşılar, yetiştiricilerimizin hayvanlarına aşı bedeli alınmadan uygulanıyor.
Bakanlık tarafından şap hastalığının ülkemizdeki durumunu ve uygulanan aşılamalar sonrasında oluşan bağışıklığı izlemek amacı ile serosurvey çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Hastalıkla mücadelede, 3PD50 değerindeki aşılar yerine 2014 yılından itibaren içerisindeki etkinliği (antijen) oranı daha yüksek 6PD50 değerindeki aşılar kullanılmaya başlandı. Böylece Şap Enstitüsü tarafından yeni üretilen, hem daha kaliteli, hem de hayvanlarda daha kuvvetli bağışıklık oranı sağlayan aşıile, hastalıkla mücadelede etkinlik artırıldı.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.