Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “2002 yılında toplam Türkiye’deki tarım desteği 1 milyar 800 milyon lira idi. 1 milyar 800 milyonluk destek bugün tam tamına 2015 yılında 10 milyar Türk Lirası” dedi.
Türkiye Tarım Birliği Kooperatifleri Merkez Birliği 10. Olağan Genel Kurulu toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Genel kurula Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, milletvekilleri, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Varol Yıldız, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü İrfan Güvendi ve çiftçiler katıldı. Bakan Eker, 2002 yılında Tarım Kredi Kooperatifi’nin sürekli zarar eden bir kurum olduğunu belirterek, “Bugün o tabloya göre Tarım Kredi Kooperatifleri Türkiye’nin saygın, önemli, büyük, kurumsal tarımsal kuruluşlarından en büyük tarım ailesi haline gelmiş kuruluştur” ifadelerini kullandı.
2002 yılında 302 milyon tarımsal kredi kullanılabildiğini hatırlatan Eker, 2014 yılında 6 milyar 300 milyon tarımsal kredi kullanılabildiğini söyledi. Eker, “O gün faiz yüzde 59, bütün sübvansiyonlar kalkmış. Garip çiftçinin bankadan, tarım krediden alacağı, kendi ihtiyacı için kullanacağı üç kuruş kredinin faizi ticari faiz hadlerine çıkarılmış, sübvansiyonlar ortadan kaldırılmış. Bugün kullandırılan 6 milyar kredinin üçte biri sübvansiyonlu, özel indirimli kredi. 35 bin yerleşim ünitesinde bin 625 kooperatifte 1 milyon 100 bin üye ile bu köklü ve kıymetli aile Türkiye’yi besliyor, ülkemizi ziyaret eden 30 milyonun üzerindeki turistin karnını doyuruyor. Üstüne 18 milyar dolar gıda ve tarım ihracatı gerçekleştiriyor, 5 milyon 200 bir kişinin iş kapısı” şeklinde konuştu.
Köklü ve radikal kararlar aldıklarını söyleyen Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2002 yılında toplam Türkiye’deki tarım desteği 1 milyar 800 milyon lira idi. 1 milyar 800 milyonluk destek bugün tam tamına 2015 yılında 10 milyar Türk Lirası. Faizler yüzde 59 idi, şimdi yüzde 0 ile 7,5 arası. Sadece hayvancılıkta uyguladığımız, 1 Ağustos 23010 tarihinde uygulamaya başladığımız faizsiz kredilerle hayvancılığa yapılan yatırım 6,5 milyar liranın üzerinde. Her alanda tarımı stratejik bakış açısıyla ele aldık ve her alanda Türkiye büyük mesafe kaydetti.”
2002 yılında Türkiye’nin net tarım hasılasının 23 milyar olduğunu kaydeden Eker, “Dünya Bankası’nın araştırmalarına göre Türkiye dünyanın 12. büyük tarım ekonomisi. Avrupa’da da Fransa’dan, İtalya’dan, İspanya’dan sonraki dördüncü büyük tarım ekonomisiydi. Aldığımız tedbirlerle, uyguladığımız projelerle, benimsediğimiz strateji ile gerek destekleme politikaları ile gerek örgütlenme politikaları ile biz son on yıl içerisinde Avrupa’nın birinci büyük tarım ekonomisiyiz, 62 milyar dolara kadar çıktık” ifadelerini kullandı.
Tarım Kredi Kooperatifi’nin yurt dışında 6 bin 540 milyon dolarlık yatırımı olduğunu kaydeden Bakan Eker, bunun Türk çiftçisinin gücünü gösterdiğini ifade ederek, “Türkiye’nin ekonomik performans ile birlikte siyasi istikrarının sağladığı gelişme ile birlikte Tarım Kredi Kooperatifleri de aynı düzeyde büyüyor, gelişiyor. Bundan sonra da biz hükümet olarak bütün gücümüzle Türkiye’nin çiftçisinin daha ucuz krediye ulaşması, daha verimli üretim yapması, daha düşük maliyetle üretim yapması, daha nitelikli girdilere daha uygun fiyatta ulaşması için elimizden gelen bütün desteği sağlayacağız” diye konuştu.
Tarımsal üretimin başarılı olması için önemli girdilerinden bir tanesinin de finansman desteği olduğuna dikkat çeken Bakan Eker şöyle devam etti:
“Tarım Kredi çiftçinin ihtiyacını hissettiği hem finansmanı daha uygun şartlarda temin edilmesi hem diğer girdilerin finansmanı için temin yolunda önemli imkanlar sağlıyor. 2002 yılında Tarım Kredi Kooperatiflerinin verdiği kredinin dönüş oranı yüzde 71’di, şimdi yüzde 98’lere ulaştı. Demek ki kredi doğru yerde kullanılıyor, doğru kişiye veriliyor. Kredi üst limiti 3 bin liraydı. 2015 yılında çiftçi başına 1 milyona çıktı. Kredi sağlamada kolaylıkların getirilmesi önemli. Son 5 yılda 71 bin 744 çiftçinin 130 milyon TL borcu öz kaynaklar kullanılarak silinmiş, 2014 yılında sel, su baskını, don, dolu gibi afetlere maruz kalan 35 bin çiftçinin 470 milyon TL borcu ertelenmiş, son 7 yılda afetlerden zarar gören 200 bin çiftçimizin 1.7 milyar TL borcu bir yıl ertelenmiş, ödeme güçlüğüne düşmüş ama ödeme gayretinde olan ortaklara birçok ödeme kolaylığı sağlamaktadır. Tarım Kredi meseleye sadece daha fazla kar elde etme arzusunda ticari bir kuruluş olarak değil, çiftçiye destek olan, çiftçinin problemi olduğunda yarasını saran, sarmaya çalışan bir kuruluş olarak değerlendiriyoruz.”
Tarım Kredi Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Varol Yıldız ise, konuşmasına Savcı Kiraz’a Allah’tan rahmet ve ailesine başsağlığı ve sabır dileyerek başladı. Yıldız, 1979 yılında akaryakıtın karaborsa olduğunu hatırlatarak, bugün ise çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifleri’nden mazot istediği anda çiftçinin kapısına mazotun geldiğini söyledi. Yıldız, şunları kaydetti:
“Tarımda çiftçimizin ihtiyacı olar tüm girdileri temin eden Tarım Kredi Kooperatifi’nin ülkemizin her bölgesinde üreten çiftçimizin yanında vardır. Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz köklü ve güçlü kuruluş olara Tarım Kredi Kooperatifi faaliyetleri çiftçilerimize, Türk tarımına, Türk ekonomisine güç katmaktadır. 16 bölge birliğimiz, bin 625 Birim Kooperatifimiz, 188 hizmet Büromuz ile teşkilat olarak 1 milyon 100 bin çiftçi ortağımızın tarımsal girdi ve nakit ihtiyacını karşılamaktayız. Kaynak maliyetlerini düşürülmesi, kurumumuzu güçlendirmesi, ülkemiz çiftçisine ve ortaklarımıza daha düşük maliyetlerle hizmet verebilmemiz için bir istirhamımız olacak. Tüm çiftçi arkadaşlarımız adına, bir bankamızın olmasını arz ediyorum.”
Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü İrfan Güvendi de, dünyada tarım algısının değiştiğini belirterek, tarımın sürdürülebilir gıda güvenliği ile birlikte stratejik bir sektör olarak değerlendirildiğini vurguladı. Güvendi, “Son 12 yılda tarımda uygulanan başarılı politikalarla ülkemiz dünya tarımında yedinci sıraya, Avrupa tarımında da birinci sıraya yükseldi. Ama yanı dönemde Tarım Kredi Kooperatifleri de tam 20 kat büyüdü” diye konuştu.
Türkiye’de çiftçilerin temel sorunu olana finansman ihtiyacını karşılamak için çalıştıklarını söyleyen Güvendi, 2015 yılında çiftçilere 6,5 milyar lira kredi kullandıracaklarını ifade ederek şunları dedi:
“Kredi dönüş oranlarını yüzde 98. Artan kredi hacmimiz gösteriyor ki, çiftçimizin finansal okur-yazarlığını öğretmeye başladı. Tarım Kredi olarak, çiftçimizin finansal okur-yazarlık ile birlikte bütçe yapmayı da öğreterek, ekonomik dar boğazlara girmesini önlemektir. Çiftçilerimize kullandıracağımız kredilerin tamamının indirimli ve sıfır faizli olmasını istiyoruz. İndirimli kredinin yolu ise tarım sigortasından geçiyor. Tüm çiftçilerimizi indirimli kredi kullanmaya davet ediyorum. Bunun içinde tarım sigortalarını yapmaları gerektiğini hatırlatıyorum.”
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.