Ekonomik büyüme hedefleri kapsamında açıklanan paketler eğitimden, sağlığa; yatırımdan, sosyal hayata kadar birbirinden farklı alanlarda önemli değişiklikler getirirken, torba yasayla birlikte gelen teşvik ve yatırım desteğinin önümüzdeki 5 yılda 5 milyon yeni kadın girişimci getirebileceği belirtildi.
Memur ailenin kızıyken çabalarıyla genç yaşta dünya genelinde 5 kıtada 60’tan fazla ülkeye yatak ihraç etme başarısı gösteren BRN Yatakları’nın Genel Müdürü Berna İlter, Türkiye’nin büyüyen ekonomisine kadınların etkisinin göz ardı edilemeyeceğini, doğru bir planlama üzerinden ilerlenmesi halinde yakın zamanda kadın girişimcilerin adının daha sık duyulabileceğini söyledi.
Kadın girişimcilerin en büyük avantajının DNA’larında kodlanan ’pes etmeme’ olduğunu söyleyen İlter, "Kadınların iş hayatındaki oranı her geçen gün artmasına rağmen yine de istediğimiz noktanın çok altında. Ülkemizde kadınların toplam istihdam içindeki payı yüzde 38. Bu oran, kadın girişimciler söz konusu olduğunda yüzde 7 seviyelerine düşüyor" dedi.
“5 yılda 5 milyon kadın girişimci“
Berna İlter, kadın girişimcilerin fırsat sunulması halinde bunu çok iyi değerlendirecek potansiyele sahip olduğunu yaşayarak gördüğünü ifade ederek, şunları söyledi:
“Rakamları incelediğimizde son 4-5 yıl içerisinde iş hayatına 1,5 milyondan fazla kadının girdiğini görüyoruz. Ülkemizin 2023 yılına dair çok önemli ekonomik hedefleri var. Bu hedeflere ulaşmak için çok çalışmamız gerekli. Türkiye’de her yıl 900 bin kişiye yeni istihdam sağlanması gerekiyor. Ayrıca her yıl en az 90 bin yeni girişimciye ihtiyaç oluyor. Bunların sadece kamu üzerinden yapılması imkansız. Bu noktada Torba Yasa ile gelen teşvik planlamaları, özel sektörün kadın girişimcilerine can suyu olabilir. Yasanın getirdiği teşvikleri iyi değerlendirebilirsek önümüzdeki 5 yıl içerisinde iş hayatına giren kadın sayısının en az 3’e katlanacağını 5 milyon yeni kadın girişimci olacağını öngörüyorum. Ayrıca genel seçimler öncesi partilerin açıkladığı adaylarda kadınların sayısının beklenenden çok ve seçilebilecek noktada olması da sevindirici ve bizler için umut verici.”
"Kadın girişimciye fiyat avantajı sağlanmalı"
İlter ayrıca, iş hayatına atılacak kadınların Türkiye’nin sadece ekonomisine değil, sosyal, kültürel hayatına ve toplumsal yapısına da çok büyük katkılar sağlayabileceğinin altını çizerek, “Torba Yasa’nın getirdiği teşviklerin biraz detaylanması gerekiyor. Örneğin, ABD’de bazı eyaletlerde kadın girişimcilere kamu alımlarında fiyat avantajı sağlanması gibi seçenekleri ülkemizin şartlarına uyarlayarak hayata geçirmemiz lazım” dedi.
İlter ayrıca, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun teşvik ve istihdam paketinde açıkladığı kadın istihdamına yönelik teşviklerin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, bu teşviklerle kadınların ‘çalışan ve girişimci kadın’ statüsüne girebilme şansının artacağına inandığını söyledi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.