Uzmanlar, üniversiteye girmek isteyen öğrencilerin gelecekleri için tutarlı tercih yapabilmelerinin öneminden bahsederken tutarlı tercihin nasıl yapılabileceği hakkında tavsiyelerde bulundu.
İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nin Yeşilköy 2001 Eğitim Kültür Sağlık Vakfı tarafından üniversitenin anayasanın temel ilke ve değerlerine bağlı olarak katılımcı, girişimci kişiler yetiştirmek amacıyla 18 Haziran 2013 yılında kurulduğunu belirten Halkla İlişkiler Uzmanı Yüksel Tuygun, yeni kurulmasına karşılık 6 bölüm, 8 programa ek yerleştirme sistemi ile 296 öğrenci alarak eğitime başladığını ifade etti. 4 fakülte, 3 yüksekokul, 2 meslek yüksekokul ve 3 enstitüsü bulunan üniversitenin kısa zamanda yoğun ilgi gördüğünü belirten Tuygun, Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü ve Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi tarafından düzenlenen 6. Kariyer günlerinde öğrencilerin yoğun ilgisini gördüklerini kaydetti. Fuarda öğrencilerin soruları doğrultusunda meslek ve bölüm seçimlerinde tavsiyede bulunan Tuygun, yapılacak tutarlı tercihlerin öğrencilerin geleceğini olumlu etkileyeceğini kaydetti. Meslek ve bölüm seçiminin kişinin hayatı boyunca yapacağı en önemli seçimlerden biri olduğunu hatırlatan Tuygun, “Bu seçim tüm yaşamı etkiler. Kişinin mesleğini seçmekle birlikte yaşayacağı çevreyi, ortamı ilişkide bulunacağı insanları da seçmiş olmaktadır. Tutarlı tercihler yapabilmek için tercih aşamasında önce dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Çünkü tercih yapmak yalnızca yükseköğretim programlarını puana göre büyükten küçüğe doğru sıralamak değildir. Tercih aşamasında sağlıklı seçimlerde bulunabilmek için önceden araştırmak ve tercihlerini etkileyecek faktörleri ortaya koymak gerekir” dedi.
Tuygun, tutarlı tercihler için önemli olan faktörleri şöyle anlattı;
"Öncelikle kişilerin kendisini tanımasıdır. Bireyin kendi yeteneklerini, ilgi alanlarını ve kişilik özelliklerini bilmesidir. İkinci husus meslekleri tanımadır. Meslekleri tanımada süreç gereklidir. Doğru seçim yapabilmek, ilgi duyulan meslekler hakkında ayrıntılı araştırmaya ihtiyaç vardır. Mesleği icra edenlerin çalışma koşullarını, iş süreçlerini bilmesi de ayrıca önemlidir. Üçüncü faktör ise akademik açıdan güçlü olan alanın bilinmesidir. Bu da çok önemlidir. Bireyin kendi ilgi alanını ve başarılı olduğu dersleri bilmeli seçimini ona göre yapmalıdır. Son olarak gelecek ile olan planlarını netliğe kavuşturmak gelir. Bireyin hedef belirlemesi çalışma motivasyonunu artırır. Amaçların performansı artırdığı gibi kişi tarafından benimsenmesine de sebep olur.”
Kişinin aile ve çevre baskısından sıyrılarak, kilitlendiği hedefe yönelik seçim yapması gerektiğini de hatırlatan Uygun, meslek seçerken cevap aranması gereken soruları ve bu sorulara cevap aranırken göz önünde bulundurulması gerekenleri şöyle ifade etti;
“Düşündüğü alan ilgi ve yeteneklerine uygun mu? Lise alanları ile yüksek öğretim programları arasındaki ilişki nedir, biliniyor mu? Kişi, hangi alanda başarılı olduğunu biliyor mu? Sorularına cevap aranmalıdır. Bu sorulara cevap aranırken, mesleğin niteliği, çalışma ortamı, mesleğe hazırlanma, mesleğe girmek için aranan özellikler, mesleğe giriş, emekli olma koşulları, meslekte ilerleme olanakları, olumlu olumsuz yönleri, iş imkanları, getireceği kazanç gibi faktörlere de dikkat etmeli. Öğrencinin ruhsal ve fiziksel durumunun hedeflediği meslekle de uyuşması çok önemlidir.”
Tuygun, kendisine ya da üniversitelerine ulaşan her öğrenciyi en doğru şekilde yönlendirmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.