Ufuk Özkan’dan Haber var
19 Temmuz 2023 Çarşamba 21:45SİROZ HASTALIĞI NEDİR?
Siroz, karaciğer hastalıklarının ileri evrelerinde görülen bir durumdur. Bu durumda, sağlıklı karaciğer dokusu skar dokusuyla değişir ve geri dönüşümsüz hasar meydana gelir. Skar dokusu, sağlıklı dokunun yerini alır ve bu nedenle karaciğer fonksiyonları azalır. Bu azalmaya bağlı olarak karaciğer görevlerini düzgün bir şekilde yerine getiremez.
Karaciğer hastalıkları, sağlıklı karaciğer hücrelerine zarar vererek inflamasyon ve hücre ölümüne neden olurlar. Kalan karaciğer dokusu, hücre onarımı için çaba harcar. Onarım sürecinde, karaciğer skar dokusu ve fibröz yapılarla iyileşmeye çalışır. Ancak, skar dokusu karaciğerde kan akımını kısıtlar. Siroz evreleri ilerledikçe, karaciğerdeki skar dokusu miktarı artar. Bu durumda karaciğerin besinleri işleme, hormon üretme, ilaç ve toksinleri vücuttan uzaklaştırma gibi yetenekleri azalır. Ayrıca, karaciğer tarafından salgılanan protein ve enzimlerin üretimi de azalır.
Siroz geri dönüşü olmayan bir durumdur ve skar dokuları geri kazanılamaz. Erken teşhis durumunda, karaciğere verilen hasar sınırlanabilir. Ancak son evre siroz hayati tehlike arz eden bir durumdur ve karaciğer nakli gerektirebilir.
SİROZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?
Yaygın bir karaciğer hasarı söz konusu olmadığı sürece siroz hastası, hastalığının farkında olmayabilir ve hiç şikayeti bulunmayabilir. Fakat karaciğer hasarı vücut tarafından tolere edilemeyecek büyüklükte ise belirti ve bulgular görülür. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir: – Kolay morarma ve kanama – Çabuk yorulma – Bulantı – İştah kaybı – Bacaklarda, ayak bileğinde ve ayaklarda şişkinlik (ödem) – Kaşıntı – Kilo kaybı – Karında sıvı birikmesi (assit) – Sarılık – Avuçlarda kızarıklık – Ciltte örümceğimsi damar yapıları – Erkeklerde meme büyümesi (jinekomasti) – Hepatik ensefalopati geliştiğinde bilinç bozukluğu…Kaynak: posta.com.tr
Haberin devamını okumak için lütfen sonraki sayfaya geçiniz...
Haber Yazılımı: So Bilişim