Akdeniz Fokları ile ilgili olarak araştırma yapan ODTÜ-DBE, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi 14-15 Nisan tarihleri arasında iki gün sürecek çalıştaya hazırlanıyor. Çalıştayda Akdeniz’deki fok araştırmaları deneyimlerini aktaracak olan ODTÜ’lü araştırmacıların yanı sıra İstanbul Üniversitesi’nden katılacak ekip Akdeniz Foku ölüm nedenlerini ve karşılaşılan örnekleri anlatacak.
ÇOMÜ Araştırma Görevlisi Özgür Emek İnanmaz, “Geçtiğimiz yüzyılın başına kadar tüm Akdeniz, Batı Afrika sahilleri ve Portekiz kıyılarına kadar olan coğrafyada yaşayan Akdeniz foku bugün sadece Türkiye, Yunanistan, Moritanya kıyıları ve Madeira Adaları’nda varlıklarını devam ettirebilmektedirler. Koruma altındaki bu türün tüm dünyadaki nüfusunun 600 civarı olduğu ve bugün bu sayısının önemli bir bölümünün Akdeniz dışında olduğu dikkate alındığında türün varlığını sürdürebilmesi ya da yok olmasındaki sorumluluk Türkiye’nin omuzlarına düşmektedir” dedi.
İlk olarak ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından tespit edilen Karabiga’daki Akdeniz Foklarının daha sonra SAD-AFAG tarafından yapılan çalışmalarla da görüntülendiğini kaydeden İnanmaz, “14 Nisan’da Akdeniz Foku üzerine araştırma yapan ODTÜ-DBE, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nden de araştırmacıların katılacağı ve iki gün sürecek bir çalıştay düzenlenecek. Çalıştayda Akdeniz’deki fok araştırmaları deneyimlerini aktaracak olan ODTÜ’lü araştırmacıların yanı sıra İ.Ü.’den katılacak ekip Akdeniz Foku ölüm nedenlerini ve karşılaşılan örnekleri anlatacak. ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nden ve Fen Edebiyat Fakültesi’nden çalıştaya katılacak araştırmacılar ise kıyı habitatlarını korumak üzere geliştirilecek yönetim planları için bilimsel gereksinimler ve balıkçılığın Akdeniz Foku üzerine olan etkileri ile ilgili pek çok farklı alandan araştırmalarını aktaracaklar. Marmara Denizi ve Karabiga öncelikli olmak üzere Kuzey Ege’de yapılacak Akdeniz Foku araştırmaları için de birliktelik oluşturulması ve sonrasında ortak proje yapılması için ilk adımların atılacağı çalıştaya çok sayıda araştırmacı, öğrenci, sivil toplum kuruluşu ve yerel balıkçıların da katılması bekleniyor” diye konuştu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.