American Life Dil Okulları’nın sponsorluğunda hazırlanan ‘Dış Ticaret’te Yabancı Dilin Önemi’ adlı programda, Naryaa Dış Ticaret A.Ş. Uluslararası Operasyonlar Sorumlusu Murat Yalçın, tecrübelerini üniversitelilerle paylaştı.
Uludağ Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü öğrencileri, American Life Yabancı Dil Eğitim Kurumu tarafından düzenlenen ‘Dış Ticaret’te Yabancı Dilin Önemi’ seminerinde yabancı dilin mesleki hayatlarındaki önemi öğrendiler. Konuşmacı olarak Naryaa Dış Ticaret A.Ş. Uluslararası Operasyonlar Sorumlusu Murat Yalçın’ın katıldığı seminerde öğrenciler, merak ettikleri konularda aydınlatıldı. Konuşmasında ülke ekonomisinin ve istihdamın yükünü üretim ve ihracatın kaldırdığını söyleyen Murat Yalçın, “Üretimi yapılan herhangi bir ürünü müşteri ile buluşturmak çok ciddi bilgi birikimi gerektirmektedir. Bu sebeble özellikle üniversite eğitimini çok önemsiyoruz. Öncelikle üretim kalemlerimizi emek yoğun ve teknolojik ürünler ile birlikte yürütecek, Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarını arttıracağız. Bunları yapabilmek için ise küresel bir strateji, stratejiyi uygulayabilmek için ise bilinçlendirilmiş ve eğitimli istihdam hazırlamalıyız. Nüfusumuzun genç olması, değişken dünya şartlarına ayak uydurabilecek zeka ve dinamizme sahip olması zaten var olan ciddi bir potansiyelimizdir. Bu dinamiklerimizi harekete geçirmek ve onları stratejik bir hedefe yönlendirmek gerekmektedir” dedi
“PARA KAZANMAK İÇİN ÜRETİM YAPMAK ZORUNLU DEĞİL”
“Gençlere nasıl bir dış ticaret vizyonu tavsiye ediyorsunuz?” sorusu üzerine Yalçın, “Para kazanmak için ille de üretim yapmak gerekmiyor. Dünya ticaretine yön veren ülkeleri incelediğimizde bazı ülkelerin sadece reexport yaparak ticaret yaptıklarını görüyoruz. Honkong, Singapur, Dubai, B.A.E. gibi. Bu ülkeler küçük olmalarına karşılık dünya ticaretinde merkez rolleri oynamaktadır. Bir şehir devleti olan Honkong bütün uzak doğunun pazaryeri durumundadır. Aynı şekilde Dubai’de milyarlarca dolarlık ticaret hacmine sahiptir. Artık dijital çağın imkanlarından yararlanarak ticaret yapabiliyoruz. Örneğin Çin ticaretinin büyük kısmını internet üzerinden yapmaktadır. Çinli firmaların dış ticaret bölümü personelleri önce dünyanın her yerindeki firmalara mail yoluyla ulaşıyor. Daha sonra mail trafiği üzerinden alışveriş işlemlerini takip ediyor. Burada yüzde bir kuralı geçerlidir. Yani yüz adet mailden bir dönüş gerçekleşir. Dış ticaret sorumlusu olarak çalışanların bunları bilmesi gerekir. Yılmak yok. Örneğin sizin bir malınız var. Satmak istiyorsunuz. Pazar araştırması yapmanın en kolay yolu internet arama motorları. Google büyük bir hazine. Arama motorunda önce ülke seçerek işe başlıyoruz. Daha sonra satılacak ürünle ilgili şirketleri yine buradan tarıyoruz. Genelde iletişim bilgileri sanayi ve ticaret odaları gibi kuruluşlarda toplu olarak da bulunabiliyor. Firmalara bizi ve ürünümüzü tanıtıcı kısa ve resimli mailler atıyoruz. Bir gün bekledikten sonra telefon ile aramaya başlıyoruz. İşte işin en önemli kısmı burada başlıyor” şeklinde konuştu.
Birebir görüşme yaparak ticaretin içinde bulunacak insanların yabancı dil eğitimi almış olması gerektiğini söyleyen Yalçın, “Yabancı diliniz yoksa özellikle İngilizce bilmiyorsanız ticaret yapmanız imkansız hale geliyor. İngilizce dünya ticaretinin temel dili gibi bir şey. Bu sebeble dış ticaret işi ile ilgilenecek olan personelin mutlaka yabancı dil bilmesi gerekiyor. Biz bu yüzden Uludağ Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü’nde okuyan öğrencilerimize yabancı dil öğrenmeleri gerektiğini söylüyoruz. American Life Dil Okulları ile yaptığımız anlaşmaya göre seminere katılan bütün öğrencilere ücretsiz yabancı dil eğitimi verilecek” ifadelerini kullandı.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.