Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA), Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür metni yayınladı.
Açıklamada, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Fatma Şahin’e, Gaziantep Odaları, Borsalarına ve destekleri nedeni ile YÜCİTA olarak şükranlarımızı sunarız. Türkiye’nin Avrupa Birliği Coğrafi İşaretler koruma sistemine bayrağını diken ilk kentimiz olan Gaziantep’in bu başarısının ülkemiz coğrafi işaretler sisteminde yeni bir dönemin başlangıcını oluşturduğunu Türk kamuoyuna gururla deklare ederiz” denildi.
Bilindiği üzere Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği ve bir market işbirliği ile “Coğrafi İşaretlerde Uluslararası Son Gelişmeler, Yönetişim ve Gaziantep Deneyimi” konulu uluslararası semineri 10 Nisan 2015 tarihinde Zeugma Müzesi Konferans Salonunda başarıyla gerçekleştirmişti.
Bu seminerin, Ankara’da 9 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen 4. Türk Patent Ödülleri töreninde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin “Türkiye’nin Marka Şehri’’ ödülüne, Kayseri şehrinin de “En Çok Coğrafi İşaret Başvurusu Yapan Kent” ödülüne layık görüldüğü günün ertesine rastlaması çok sevindirici olmuştu.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Araştırma ağımız (YÜCİTA) bu çağrının coğrafi işaretler açısından ülkemiz için bir milat oluşturduğuna inanmaktadır. Kuruluşundan bu yana Türkiye’de ideal bir coğrafi işaretler sisteminin yaşama geçirilebilmesi konusunda çaba harcayan bir araştırma ağı olarak bu söyleme yürekten katılıyoruz. Ancak; tescil başvuruları sürecinde yaşanan sorunlar nedeniyle devletin Brezilya örneğinde olduğu gibi başvuru sahiplerine yardımcı olması kaçınılmazdır. Ürünlerimizin uluslararası tescil sürecinde yaşadığı sorunlar nedeni ile konunun Gürcistan, Moldova ve Fas örneklerinde olduğu gibi ikili antlaşmalarla kısa sürede sonlandırılması gerekmektedir. Nitekim Gaziantep’in Avrupa Birliği tescil süreci tam 4 yıl almış olup, devletimizin desteği olmazsa, diğer ürünlerimiz de Antep baklavası gibi aynı sancılı süreçle karşılaşacaktır. Diğer yönden, coğrafi işaretler uygulamasının en can alıcı noktasını oluşturan ve 20 yıldır ülkemizde bir türlü yaşama geçirilemeyen denetim mekanizmalarının ivedilikle yürürlüğe koyulması gerekmektedir. Zira denetimden yoksun bir coğrafi işaretler sisteminin başarılı olması asla söz konusu değildir.”
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.