Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Biyomedikal Kalibrasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi, büyük bir açığı kapatacak.
Bülent Ecevit Üniversitesi Kampüsü’nün içinde yer alan araştırma merkezinin resmi açılışı törenle gerçekleştirildi. Törene BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Uzun, BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Varım Numanoğlu, Biyomedikal Kalibrasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkan yardımcısı Doç. Dr. Seda Tığlı Aydın, Biyomedikal Kalibrasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Muhammet Uzuntarla katıldı. Açılış kurdelesi törene katılanlar tarafından kesildi. Törende konuşan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, "Hizmete giren bu merkezin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan tek tesis. Başka sağlık alanında kullanılan cihazların elektronik kalibrasyonu ile ilgili faaliyet gösteren İstanbul’a kadar herhangi bir araştırma uygulama merkezi yok. Bu anlamda bir ilki gerçekleştiriyoruz" dedi.
Biyomedikal Kalibrasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Muhammet Uzuntarla, merkez hakkında bilgiler vererek cihazların bir kalibrasyon ömrü olduğunu ifade etti. Cihazların ortalama 1 yılda bir muhakkak kalibre edilmesi gerektiğinin altını çizen Uzuntarla, “Biyomedikal kalibrasyon uygulama ve araştırma merkezi 1 yıl oldu kurulalı bu bir yıl içinde gerekli alt yapımımızı eğitimlerimizi tamamladık. Bu işlemlerden sonra Zonguldak bölgesine ve üniversitemiz bünyesinde bulunan uygulama ve araştırma hastanesine hizmet verebilecek duruma geldik. Bizim amacımız sağlık kalitesini bir adım öteye götürmek bunu şu bağlamda yapıyoruz. Hastanedeki cihazlar belli bir süre sonra kullanıcı hatalarına bağımlı olarak elektromanyetik radyasyona maruz kaldıkları için altı aylık ve bir yıllık süreler sonunda yanlış ölçüm yapmaya başlıyorlar. Bunu ortadan kaldırmak ve sağlık personeline daha iyi bilgi sunacak cihazları temin etmek için belli bir periyotta bakım yapılması gerekiyor. Cihazın doğru ölçüp ölçmediğinin testinin yapılması gerekiyor. Burada rektörlüğümüzün yaklaşık 300 bin TL katkılarıyla aldığımız cihazlarla bir hastanenin yüzde 90 oranında tüm ekipmanlarının kalibrasyonlarını gerçekleştirebiliyoruz. Her cihazın belli bir kalibrasyon ömrü bulunmakta bir tansiyon aletinin altı ayda bir kalibrasyon edilmesi gerekiyor. Böylece hastalardan alınan biyomedikal sinyallerin daha doğru şekilde hekime ve sağlık personeline sunulmasının önü açılmaktadır” şeklinde konuştu.
Ardından açıklamalarda bulunan Biyomedikal Kalibrasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Seda Tığlı Aydın ise, “Biyomedikal mühendisliği 2011 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine girdi. Şu an 3. sınıflarımız eğitim öğretimlerine devam ediyor. 45 kişilik kontenjanımız var. Bu merkezle beraber alt yapımız da oluştu. Laboratuvarımızda hem yaz stajlarımız olacak hem de öğrencilerimizin sertifika almalarını sağlayacağız. Bu merkez bizim için çok önemli bu bağlamda hem rektörümüze hem de müdürümüze çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Varım Numanoğlu da, "Biyomedikal kavramı son Türkiye’de 10 yılda yerleşti. Bizim gibi üniversite hastanelerinde sağlık bakanlığına bağlı hizmet veren bütün hastanelerde ortalama yüzlerle ifade edebileceğim tıbbi cihaz kullanılıyor. Bu tıbbi cihazların kalibrasyon anlamında kontrollere ihtiyacı var. Bu çok önemli bir hizmet bu cihazlar doğrudan doğruya insan hayatının çeşitli parametrelerini ölçmeye ve buna göre tedavi planına yol açıyor. Böyle bir hizmetin üniversitemiz bünyesinde açılmasından son derece memnunuz. Sadece bize ait hizmet değil Zonguldak bünyesine bağlı tüm diğer tıbbi hizmet sunan hastanelerin çok büyük açığını kapatacak ağırlıklı bir hizmet başta rektörümüz olmak üzere katkısı olan herekse teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından Biyomedikal Kalibrasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi gezilerek cihazlar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Hastanelerde kullanılan medikal ürünlerin bakımı bu merkezde yapılabilecek.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.