Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından ’8 Nisan Dünya Romanlar Günü’ dolayısıyla düzenlenen toplantıda Romanlar Araştırma Merkezi’nin yapılanması ve işleyişiyle ilgili bilgiler paylaşıldı.
Zonguldak BEÜ tarafından ’8 Nisan Dünya Romanlar Günü’ dolayısıyla Zonguldak Valisi Ali Kaban, Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, Uzun Mehmet İlkokulu öğretmen, öğrencileri ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yemek düzenlendi. Toplantıda Romanlar Araştırma Merkezi’nin yapılanması ve işleyişi ile ilgili bilgiler paylaşıldı ve başlatılan araştırmanın koordinatörleri tarafından çalışma takvimi hakkında bilgi sunuldu. Üniversitede kurulan merkez, üniversiteler bünyesinde kurulan ikinci merkez olma niteliği taşıyor. Toplantıda son zamanlarda Romanlara yönelik ilginin artmakta olduğu, ancak henüz ülkede bu alanda temel akademik araştırmaların yapılmadığının altı çizilerek BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyeleri tarafından “Romanları Anlamak” başlıklı bir araştırmanın başlatıldığı belirtildi. Yapılan araştırmanın ilk bulguları 28-29 Mayıs 2015 tarihlerinde BEÜ’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek çalıştayla tartışmaya açılacak. Araştırmadan elde edilecek tüm sonuçların 2015 yılının Aralık ayında kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor.
Toplantıda konuşan Zonguldak Valisi Ali Kaban “Ülkemizin eşit vatandaşları olarak gördüğümüz Romanların sosyal hayatta hak ettikleri yeri almaları, herhangi bir etnik ve kültürel ayrımcılığa uğramamaları için devletimiz kendilerine yönelik olarak barınma, eğitim, sağlık ve benzer pek çok konuda önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda çeşitli projeler hayata geçirilmekte, bizler de intikal eden konular ve sorunlara yönelik olarak her zaman destek vermeye, yardımcı olmaya çalışmaktayız” dedi.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer de toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“8 Nisan tarihini bir şenlik, bir şölen olarak değil; bir anma, farkındalık oluşturma gayreti içinde, Roman kardeşlerimizin yaşadıkları zorlukları anlama adına empati geliştirmek için önemli bir gün olarak idrak ediyoruz. Üniversitemiz bu farkındalığın oluşturulması için yoğun bir çaba içinde olacak. Biz Bülent Ecevit Üniversitesi olarak kamudaki tüm paydaşlarımızla birlikte, sivil toplum kuruluşlarının, eğitim kurumlarının da desteğini alarak Roman vatandaşlarımızın yaşadıkları sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmak üzere yola çıktık. Bugün düzenlediğimiz bu toplantı aynı zamanda üniversitemizin başlatacağı “Romanları Anlamak” araştırmalarının ve düzenlenecek çalıştayın da takviminin başlangıcı olarak değerlendirilmelidir. Bundan sonraki süreçte Üniversitemizde yeni kurulacak olan ve Zonguldak’ta yaşayan Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümlenmesine yönelik stratejilerin geliştirileceği, “Romanlar Araştırma Merkezi”nin yapılandırılmasıyla çalışmalarımızı sürekli ve kurumsal bir niteliğe dönüştürmeyi hedefliyoruz.”
Romanları Anlamak adlı bilimsel nitelikli araştırmanın evreni Zonguldak merkezinde yaşayan Romanlar olarak belirlendi. Araştırmada merkezde ikamet eden Roman vatandaşların temel sorunlarının tespiti yanında çözüm önerileri de taşıyan stratejik hedefleri belirlenmesi amaçlanıyor. Bu bağlamda araştırma öncelikle kamu idaresinin sorumluluk alanlarına yeni bir yaklaşım sunma hedefi taşıyor.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.